Bihać-MZ Pokoj: Zahvaljujući entuzijazmu predsjednika MZ i mještana spriječene veće štete od poplava

Pet godina nakon katastrofalnih poplava, Bosna i Hercegovina se ove godine ponovo borila sa prirodom.

Među najugroženijim područjima bila je Krajina, a u tri lokalne zajednice na području Unsko-sanskog kantona proglašeno je i vanredno stanje, a od utorka djeca na području cijelog Unsko-sanskog kantona ne idu u školu.

Bihać je ovaj put bolje prošao od općina u kojima je proglašeno vanredno stanje (Sanski Most, Bosanska Krupa i Cazin), ali pojedine mjesne zajednice u Bihaću su svakako bile ugrožene.

Jedna od njih je MZ Pokoj, kroz koju protiče rijeka Una, ali ovaj put su se mještani organizirali, koje je animirao predsjednik mjesne zajednice Amir Korčić, pa su štete značajno umanjene.

Vodostaj rijeke Une počeo je ubrzno rasti, oborinske vode počele su ulaziti u naše domove, zvao sam Civilnu zaštitu nisu bili u mogućnosti pomoći u tom trenutku. Odlučio sam da stvar uzmemo u svoje ruke, sazvao sve mještane, napravili krizni štab. Javilo se 8 momaka, Dobili smo pijesak i vreće od civilne, jedan mještanin nam je obezbijedio traktor, napunili smo vreće i spasili nekoliko kuća. Dva dana i dvije noći promrzli, mokri i premoreni uspjeli smo spasiti dosta kuca. Ovom prilikom želim istaći doprinos momaka koji su bili tu i na koje se ponosim. Oni su bili civilna zaštita.”, kazao je za naš portal Korčić.

Situacija se stabilizira i prema izvještajima vodostaj rijeka na području Bihaća je u opadanju, kako piše USN.ba.

Image