SRBIJA: Kandidatura, ipak, tek u martu?

Home

SRBIJA: Kandidatura, ipak, tek u martu?


Brisel -- Evropski savet odlučio jutros da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU u martu 2012. pod uslovom da ostvari dalji napredak u dijalogu sa Prištinom.

Srbija, takođe, treba da pomogne da se omogući slobodno kretanje Euleksu I Kforu, potvrđeno je Tanjugu iz diplomatskih izvora.

Istovremeno, rešeno je da bi Crna Gora mogla da dobije datum za početak pregovora o pristupanju u EU u junu naredne godine, takođe pod nizom uslova.

Sastanak Saveta, koji je trajao preko 10 sati, završen je u petak u zoru.

Predsednik saveta Herman Van Rompej rekao je na konferenciji za štampu da je ceo tok prvog dela sesije bio posvećen krizi u evrozoni, a da će se o proširenju raspravljati tek kasnije tokom dana.

Međutim, prema nacrtu zaključaka dostavljenom Tanjugu, a koji su potvrdili diplomatski izvori, Savet je već doneo odluke o pitanjima vezanim za proširenje, a njihovo zvanično objavljivanje očekuje se u petak popodne.

Prema dokumentu dostavljenom Tanjugu, u tački 16. zaključaka Saveta, Srbija će do marta 2012. dobiti status kandidata ako se Savet do tada uveri da "Srbija pokazuje uverljivu posvećenost i da je postigla napredak u implementaciji dogovora postignutih u dijalogu, uključujući integrisano upravljanje prelazima, da je postigla sporazum o sveobuhvatnoj regionalnoj saradnji, kao i da aktivno saradjuje u omogućavanju Euleksu i Kforu da vrše svoj mandate".

U istoj tački, Savet konstatuje značajan napredak Srbije u ispunjavanju Kopenhaških političkih kriterijuma, te da je saradnja sa Haškim tribunalom na "potpuno zadovoljavajućem nivou".

Kada je reč o određivanju datuma pregovora za Crnu Goru, u tački 15. istog dokumenta se kaže da bi oni mogli da počnu u junu 2012, kada će Savet preispitati napredak Crne Gore u implementaciji reformi, sa posebnim fokusom na vladavinu zakona, poštovanje fundamentalnih prava i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Evropska komisija je zadužena da do tada sačini izveštaj na osnovu kojeg će Savet odlučiti o datumu početka pregovora.
Diplomatski izvor iz misije Nemačke pri EU potvrdio je Tanjugu verodostojnost dokumenta i objasnio da je zvanično objavljivanje odluke odloženo iz protokalrnih razloga.

Sednica Evropskog saveta, koga čine šefovi 27 država i vlada zemalja članica EU zasedali su u noći između četvrtka i petka do ranih jutarnjih sati, a nastaviće se posle kratke pauze potpisivanjem pristupnog ugovora sa Hrvatskom.

Vest o mogućem odlaganju odluke za status kandidata Srbije prenela je i britanska agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

"Lideri EU mogli bi da odlože odluku o davanju statusa zvaničnog kandidata za članstvo u EU u petak, zbog zabrinutosti da Beograd nije učinio dovoljno da popravi bremenite odnose sa Kosovom, kažu EU diplomate", navodi Rojters.

Britanska agencija prenosi izjavu neimenovanog EU diplomate da bi Evropski savet mogao da zaduži ministre da najkasnije do marta potvrde da li je Srbija napredovala.

Drugi diplomata rekao je da je, za sada, najverovatnije da će do marta biti odložena odluka.

Za pozitivnu odluku potreban je pun konsenzus svih članica EU, a da li je on postignut ostaje neizvesno do poslednjeg trenutka.

Bezrezervnu podršku statusu kandidata je, sudeći prema izjavama datim poslednjih dana, dala većina država članica, dok su izvesne rezerve izrazile Austrija i Nemačka.

 

Predsednik Srbije Boris Tadić upozorio je da, sa odlaganjem i dodatnim uslovljavanima u procesu integracije u EU, raste opasnost od nove nestabilnosti i pretnja da Srbija, a time i zapadni Balkan, još jednom potonu u mrak nacionalizma i netrpeljivosti.

Tadić je u autorskom tekstu za nemački list "Frankfurter algemajne cajtung" istakao da je članstvo u EU strateško određenje Srbije, kao što bi i za Evropsku uniju od strateške važnosti morala biti evropska orijentacija Srbije.

Francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe pozvao je juče vlade zemalja Evropske unije da Srbiji daju status kandidata za prijem u Uniju.
"Srbija je postigla napredak", rekao je Žipe i dodao, "Srbiji moramo dati znake ohrabrenja".

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt ocenio je da "definitivno" postoji šansa da Srbija na sastanku Evropskog saveta dobije status kandidata za članastvo u EU, ukazujući na to da nije sigurno da će se to dogoditi i da postoji "niz pitanja koja još treba rešiti".

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger se dotle ponovo izjasnio za dodelu "probnog" statusa kandidata Srbiji na predstojećem Samitu EU u Briselu.

Špindeleger je u utorak, u obraćanju glavnom odboru austrijskog parlamenta, rekao da bi odluku o konačnoj dodeli statusa kandidata Srbiji trebalo odložiti za mart.

Nemački zvaničnici se nisu oglašavali od kada je pred kraj sastanka Ministarskog saveta EU u nedelju naveče nemački državni sekretar Verner Hojer kratko rekao da je "Srbija na dobrom putu".

Ministri spoljnih poslova EU su na tom sastanku, posle dugotrajnih konsultacija, saopštili da će odluka o statusu kandidata za Srbiju biti doneta na sednici Saveta EU u petak.

Kako je posle sastanka rekao Mikolaj Dovgjelevič, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Poljske, predsedavajuće EU, zaključci sastanka šefova diplomatije EU su bili povoljni.

"Savet je pozdravio mišljenje Evropske komisije po kojem Srbija zaslužuje status kandidata", rekao je Dovgjelevič, ističući da je u donošenju zaključaka uzeta u obzir zadovoljavajuća saradnja Srbije sa Haškim tribunalom, unutrašnje reforme, kao i aktivna uloga Srbije u pomirenju u regionu.

Komesar za proširenje Štefan File rekao je da zaključci odražavaju stav da se Beograd ozbiljno angažovao u dijalogu s Prištinom.

"U svetlu dosad postignutog napretka koji je Srbija ostvarila i uzimajući u obzir da se Srbija već angažovala u nastavku dijaloga i da u doboj veri brzo napreduje kako bi primenila sporazume, Savet uzima u ozbir pozitivni stav Komisije i preporuku da se Srbiji dodeli status kandidata", kaže se u dokumentu.

Kako je takođe navedeno, Savet očekuje da se "Srbija pozabavi pitanjem regionalne saradnje".

 
Objavio: Pet, 09/12/2011 - 08:14

Facebook komentari

Back to top