SRBIJA, Tadić: Bez EU tonemo u nacionalizam

Home

SRBIJA, Tadić: Bez EU tonemo u nacionalizam


Frankfurt/Beograd -- Predsednik Srbije upozorio je da, odlaganjem i dodatnim uslovljavanjima u procesu integracije u EU, raste opasnost od nove nestabilnosti i nacionalizma.

Tadić je rekao da je takva odluka pretnja da Srbija, a time i zapadni Balkan, još jednom potonu u mrak nacionalizma i netrpeljivosti.

Predsednik Srbije je u autorskom tekstu za nemački list "Frankfurter algemajne cajtung" istakao da je članstvo u EU strateško određenje Srbije, kao što bi i za Evropsku Uniju od strateške važnosti morala biti evropska orijentacija Srbije.

On je podsetio da je naša zemlja u celosti ispunila sve ranije uslove u procesu približavanja EU, a to je, kako je istakao, podrazumevalo i donošenje nepopularnih i teških odluka, preuzimanje velike političke odgovornosti, a u nekim slučajevima čak i velikog ličnog rizika.

"Nameće se pitanje zašto se Srbija gura na marginu savremenih istorijskih procesa i zbog čega se ogromni politički napori, preduzeti u cilju odlučnog raskida sa politikom koja je dovela do ratova u bivšoj Jugoslaviji, time unapred osuđuju na poraz i neuspeh? Neće li to možda biti preveliko iskušenje za srpsko društvo i mladu srpsku demokratiju", zapitao je Tadić u tekstu pod naslovom "Srbija na evropskoj prekretnici".
Ukoliko Srbija ostane izvan EU, to će se dugo doživljavati kao dokaz da je poseban sistem vrednosti kojim se Evropa definiše kao zajednica, samo privid večite politike velikih i malih, upozorio je Tadić. "Danas je više nego ikada ranije očito da proces evropskih integracija Srbije ne zavisi samo od spremnosti i sposobnosti da se u zemlji zaokruže započete društveno-ekonomske reforme, već i od toga u kojoj meri je EU spremna da u dogledno vreme zaokruži svoju misiju uspostavljanja zone mira, prosperiteta i stabilnosti na celom evropskom kontinentu", konstatovao je Tadić.

Srbija će, sa svoje strane, istakao je on, nezavisno od toga kada će Srbija i Evropa biti spremne jedna za drugu, zadržati tempo sprovođenja društvenih, političkih i ekonomskih reformi.
Tadić je podsetio da su reformski napori i rezultati Srbije konstatovani i u veoma pozitivnom izveštaju Evropske komisije.
"Na osnovu učinjenog Srbija već danas zaslužuje status kandidata, a pod pretpostavkom da se reše započeta pitanja u dijalogu sa Prištinom, uskoro bi se mogli otvoriti i pregovori o članstvu", ističe Tadić.

Predsednik Tadić je priznao da je Kosovo trenutno "najveći izazov Srbije, ali da ona, bez obzira na sve, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine."
"Međutim, Srbija želi da pronađe rešenje za pitanje Kosova - nezavisno od toga da li će jednog dana biti član EU ili ne, jer ne želi još jedan tinjajući konflikt na Balkanu. Tragajući za funkcionalnim rešenjem ovog pitanja, Srbija se oslanja, između ostalog i na iskustvo dve Nemačke, koje su - ne bez kontroverzi i ne bez posredovanja i uplitanja sa strane - vodile duge i teške razgovore o uređenju svojih odnosa", napisao je Tadić.

Upravo zato, kako je naglasio, iznenađuje stav nekih uticajnih nemačkih političara, suprotan većinskom mišljenju njihovih evropskih kolega, da Srbija najpre i odmah treba da reši pitanje Kosova kako bi uopšte postala kandidat za članstvo u EU.
"Verujemo da naše članstvo u EU nije utemeljeno samo na geografskom položaju, istorijskim procesima ili na ekonomskim interesima. Istinski verujemo u zajedničku, evropsku političku kulturu i u zajedničku odgovornost za mir i stabilni razvoj celog našeg kontinenta. Oni koji nam to odriču kao da dovode u pitanje naše bolno sećanje da su se neke od najružnijiha stranica evropske istorije događale upravo na našim prostorima i to sve kroz 20. vek", objasnio je Tadić.

"Velika evropska ideja nadilazi današnjih 27 zemalja članica. Evropa neće biti zaokružena bez zapadnog Balkana, a to nije moguće bez evropske, demokratske i prosperitetne Srbije u njegovom centru", poručio je Tadić.

B92

Objavio: Čet, 08/12/2011 - 08:08

Facebook komentari

Back to top