Srbija tvrdi da nije zaplijenila tri respiratora koje je kupila Crna Gora

korona
Crnogorski Fond za zdravstveno osiguranje naručio je pet respiratora od predstavnika švedskog proizvođača, čije je sjedište u Beogradu.

 

Respiratori namijenjeni Crnoj Gori nisu zaustavljeni na granici sa Srbijom, saopćila je Uprava carina Srbije, reagujući na navode direktora crnogorskog Fonda za zdravstveno osiguranje da je Srbija na granici zaplijenila respiratore koje je naručila Crna Gora.

Uprava carina navodi da ni na jedan od dva prelaza ka Crnoj Gori, koji trenutno funkcionišu, nije pristigao nijedan respirator.

"Uprava carina Srbije odgovorno tvrdi da nije tačno da su respiratori namenjeni Crnoj Gori zaustavljeni na granici sa Republikom Srbijom. Naglašavamo da ni na jedan od dva prelaza ka Crnoj Gori koja trenutno funkcionišu, Gostun i Špiljani, nije pristigao nijedan respirator. Takođe, želimo da istaknemo da se i u ovim okolnostima promet robe sa Crnom Gorom odvija neometano", kažu iz Uprave carina Srbije.

 

'Zabrana izvoza'

 

Direktor crnogorskog Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić ranije je optužio Srbiju da je zaplijenila na granici tri od pet respiratora koje je naručila Crna Gora.

On je za podgoričke Vijesti rekao da su od pet respiratora, koje je Fond naručio od predstavnika švedskog proizvođača Farmont koji posluje u Srbiji, tri u srijedu zadržana na granici sa Srbijom, a potom, tvrdi on, i zaplijenjena.

Naveo je da je ta ustanova potpisala ugovor sa dobavljačem iz Srbije, kompanijom Farmont, i da je od njih dobio informaciju da nisu u mogućnosti da isporuče tri preostala respiratora jer su zadržani na granici sa Srbijom.

"A prema odluci Vlade Srbije, zabranjen je izvoz te vrste opreme zbog čega je ta roba i konfiskovana, tako da ne možemo računati na ta tri respiratora", rekao je Čirgić i naveo da je obaviješten od istog dobavljača da su u Crnu Goru, preko Hrvatske, isporučena dva aparata.

 

Pomoć EU

 

Vijestima, kako se navodi, na pitanja o zapljeni respiratora nije odgovorilo ni diplomatsko predstavništvo Srbije u Podgorici niti crnogorska ambasada u Beogradu.

Evropska unija donirala je hitnu pomoć Crnoj Gori u vrijednosti od tri miliona eura, namijenjenu zdravstvenom sistemu te zemlje, namijenivši i dodatnih 50 miliona za dugoročni program pomoći u skladu s potrebama, a najviše za zdravstvo, ekonomiju i preduzetnike, objavio je na Twitteru šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav.

Komentirajući informaciju o pomoći Brisela, crnogorski premijer Duško Marković izrazio je Uniji zahvalnost na podršci Crnoj Gori u borbi protiv zaraze korona virusom ističući da su "evropske vrijednosti i solidarnost na djelu", dok je crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao da „EU pokazuje da je uz Zapadni Balkan i u teškim vremenima“.

Izvor: Agencije