Heftičnjak: Srebrenica: Ako nema pravde, neka se čitav svijet sruši

heft103

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Cazin ne zaboravlja i odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici

 

Prošlo je 26 godina od genocida u Srebrenici. Nismo se puno odmakli kao društvo, nažalost. Negiranje kao sastavni dio političkog establišmenta u Srbiji i RS-u. Kosti se i dalje skupljaju. Čak su kosti jedne žrtve pronađene u četiri različite masovne grobnice, što govori o najbrutalnijem zločinu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Genocid je vrh jednog zločinačkog nauma i teško ćemo ovdje krenuti dalje ukoliko se ne nametnu zakoni koji će to spriječiti. Ove julske sedmice jecaji su ponovo odjekilvali halom bivše Fabrike akumulatora u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari gdje su položeni zeleni tabuti 19 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine. I svakog jula taj bol dohvati svakog civiliziranog čovjeka. I mi smo se u našem Cazinu, kao i širom svijeta, sjetili genocida, te smo projekcijom Srebreničkog cvijeta na zgradi gradske uprave još jednom odali počast žrtvama i dali svoj mali doprinos očuvanju sjećanja na genocid i stradanje Bošnjaka u Srebrenici. Iz godine u godinu, sve je manje i majki Srebrenice, koje odlaze na bolji svijet. Ko ne razmumije pjesmu ''Hatidža'', koji je bh. pjesnik Mile Stojić posvetio rahmetli Hatidži Mehmedović, majci koja je doživjela da svjedoči smrt sopstvene djece i žene koja je s toliko antičke dostjanstvenosti svoju bol nosila kroz život, taj ništa ne razumije. I ako je ne razumije, i ne bude pravde za Srebrenicu, neka onda i čitav svijet sruši.

 

Ponos BiH Lana Pudar osvojila zlato

U vrijeme borbe za nezavisnost, dodatnu snagu nam je davala pjesma Dragoj mojoj BiH, a njen autor kao da je u stihi – zemljo mojih djedova, dok je tvojih sinova, ti ćeš biti prkosna, slobodna i ponosna... – zaboravio staviti i kćeri. E jedna od tih kćeri, fenomenalna djevojčica iz Mostara, 15-godišnja bh. plivačica Lana Pudar osvojila je zlatnu medalju u disciplini 100 metara delfin na Evropskom juniorskom prvenstvu u Rimu. Naša plivačica je bila najbolja sa vremenom  57.56, ostavivši iza sebe tako Dariju Klepikovu (58.07), Anastaziju Markovu (58.73), Ros Vanotedrijk (58.94), Lusi Delmas (59.02). Podsjetimo, sjajna Mostarka je izborila polufinale nakon što je bila druga u ukupnom poretku s vremenom 59:17. Ranije je mlada plivačica osvojila srebro u disciplini 50 metara delfin i u disciplini 200 metara delfin. Lana Pudar je naša najveća nada da se Bosna i Hercegovina po prvi puta u njenoj historiji od nezavisnosti domogne olimpijske medalje. Lana bi to već mogla učiniti uskoro u Tokiju. A njoj je, ponavljamo, 15 godina. Bravo, Lana. Sretno i na Olimpijskim igrama.

 

Šepić: Konaković ne kuži politiku i slabi opoziciju, tužno ga je gledati

Endi Vorhol, jedan od najznačajnijih umjetnika dvadesetog veka, poznat je po svojoj izjavi: “U budućnosti, svi će imati svojih petnaest minuta slave”, često se citira kada neko svoju slavu brzo potroši. A šta drugo reći nakon gostovanja predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića kod Mate Đakovića na RTRS-u. Slatkorječivi Konaković je brže-bolje nasjeo na mantru Dragana Čovića o ugroženosti Hrvata i počeo je da se utapa u vlastitom neznanju. Nakon gostovanja, stigle su brojne kritike. Rečenica u kojoj je kazao kako nije u redu da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva, jednostavno, nije smjela biti prešućena. Kritike su došle i od Konakovićevih političkih partnera iz SDA-a ali i od Nezavinskog bloka, od bivšeg strančkog kolege i Senada Šepića. Šepić kaže kako BiH treba pravu, a ne lažnu alternativu i zato kredibilna opozicija mora pokazati viziju i znanje za zaustavljanje negativnih trendova i okretanje države u pravom smjeru. "Zato je tužno vidjeti s koliko se populizma, ali i neznanja, posebno o državnim pitanjima, u samo nekoliko minuta gostovanja na režimskoj RTRS razotkrio Konaković. On vjerovatno ne kuži, ali to slabi opoziciju, pokazuje da nema kapacitet i tako samo jača vlast", napisao je Šepić na društvenim mrežama. Kad se raspuše prašina, Konaković ipak nije političar velikog kalibra, sitan, i kao što reče Vorhol, čini se da je svojih ''15 minuta'' već potrošio.

 

Još jedna ministrica napušta vladu Konakovića i Forte: Zapanjila me količina neznanja, neprofesionalizma i bahatosti

Trojka u Sarajevu se raspada. Posljednja u nizu ostavki došla je od ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melike Husić-Mehmedović. ''Tokom prethodnih nekoliko sedmica, zapanjila me je količina nepoznavanja materije, neprofesionalnosti, nekolegijalnosti, nespremnosti, konformizma, nerealne slike o sebi, a u nekim slučajevima grube bahatosti i ličnih uvrjedljivih napada. raznih. Mnoge neistine su izrečene i napisane, ali ću ovaj put adresirati samo neke koje se tiču Nacrta Zakona a koje su okupirale javni prostor,'' izjavila je bivša ministrica na Skupštini KS. Problem sa Šestorkom, pa sa Četvrokom, a sada sa Trojkom, jest želja jednog čovjeka da ispod žita uspostavi isti sistem (samo njegov) protiv kojeg se on ko fol bori. Ta politika nije dugotrajna i brzo izađe na površinu sva površnost kakvih politika. Kanton Sarajevo umjesto primjera kako se treba boriti protiv SDA, postaje groblje takvih ideja.  

 

Potrošačka korpa u Federaciji manja za 20 KM: Prosječna plata u i dalje ne pokriva ni 50% minimalnih životnih troškova

A cijene idu u nebo! Savez samostalnih sindikata izračunao je iznos sindikalne potrošačke korpe za juni 2021. godine. U odnosu na mjesec maj ona je jeftinija za 21,72 KM, a ukupni iznos je 2.042,34 KM. Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Prema posljednjim podacima koje je objavio Federalni zavod za statistiku prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec april 2021. iznosila je 990 KM i za 6,00 KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu. Prema tome, pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 48,47 posto. S druge strane, treba podsjetiti da ove brojke ne izražavaju potpuno tačno stanje stvari u BiH. Primjera radi, na jučerašnjem protestu zaposlenika u institucijama BiH, predstavnici Sindikata su naveli kako je njihova plata već deset godina zakucana na iznosu od 450 KM, što je otprilike tek 25% pokrivenosti potrošačke korpe.

 

Richard Brenson poletio u svemir, počelo prvo veličanstveno turističko putovanje galaksijom

Milijarder Richard Branson poletio je u svemir! Umjesto u 15 sati po našem vremenu, Branson i njegova ekipa krenuli su na prvo turističko putovanje u svemir Virgin Galactica u 16:30 sati. Loše vrijeme odgodilo je pripreme za let pa je tako putovanje matičnog broda SpaceShipTwo s letjelicom VSS Unity počelo sa sat i po zakašnjenja. I dok se Branson i ekipa pripremala za jedinstveno iskustvo, stizale su im želje za sretan let i od najvećih konkurenata. Jeff Bezos već mu je poželio sretan put na Instagramu, a Elon Musk otišao je i korak dalje te se pojavio u New Mexicu kako bi uživo podržao Bransona.

- Očekuje nas velik dan. Izvrsno je započeti jutro s prijateljem. Osjećam se dobro, osjećam se uzbuđeno, osjećam se spremno – napisao je Branson na Twitteru.