Srebrenica: Obilježena 22. godišnjica stradanja više od 1.000 Bošnjaka u Kravici (FOTO)

Home

Srebrenica: Obilježena 22. godišnjica stradanja više od 1.000 Bošnjaka u Kravici (FOTO)


Članovi porodica žrtava genocida u Srebrenici, članice udruženja "Majke Srebrenice" i "Majke enklava Srebrenica i Žepa" posjetile su Zemljoradničku zadrugu u selu Kravica, mjestu gdje su, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, vojne i policijske snage Republike Srpske u julu 1995. godine, ubile više od 1.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Srebrenica

 

Srebrenica

Ramiza Gurdić je na ovom mjestu izgubila muža. Došla je danas, kao i svih prethodnih godina, a priznaje da ni sama ne zna odakle joj snaga.

"Dolazim redovno svake godine. Dolazila sam i kada nisam mogla ući. Uvijek dobijem neku snagu, ali kad dođem ovdje same mi suze liju i teško pričam", priznala je vidno potresena Ramiza.

Osim supruga u ratu je izgubila i sina.

"Sin mi je bio u Kasabi, poznala sam ga kako sjedi na jednoj međi. Pogledala sam u njega, on u mene i onda je oborio glavu. Ja sam se onesvijestila i više ga nisam vidjela. Streljali su ga", ispričala je.

Srebrenica

U Kravicama je streljan i Mustafa Đilović, brat Kade Hotić, potpredsjednice Udruženja Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe. Ukopan je u Memorijalnom centru u Potočarima pored brata Ekrema čiji su posmrtnici ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Crni Vrh.

"Mustafa je ukopan bez glave, a iza njega je ostao samo njegov unuk Mirsad. Jedini iz porodice se uspio spasiti. Stradali su mi muž, sin, dva brata, djever... Uspjela sam nabrojati 56 članova porodice", rekla je Kada.

Još uvijek se nada da će počinioci prihvatiti odgovornost i izviniti se.

genocid
"Nisam stekla dojam da će biti osuđeni. To je kao neka farsa, ali ima Bog koji će suditi. Neka se ni na ovom svijetu ne nada dobrom niko ko je počinio zločin, a šuti. Možda se možemo dogovoriti za bolju budućnost, jer ovo što je urađeno ne valja nikome", rekla je.

Podsjećamo, 13. jula 1995. godine, u poslijepodnevnim satima, između 1.000 i 1.500 muškaraca izvedeno je iz kolone koja se pokušala probiti do slobodne teritorije kroz šume u okolini Srebrenice do Tuzle.

Odveli su ih u skladište u Kravici, gdje su bacali ručne bombe i pucali u ljude koji su bili zarobljeni unutra, svjedočili su preživjeli pred Tribunalom u Hagu.

 

(Izvor: Klix.ba)

Objavio: Čet, 13/07/2017 - 11:06

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top