Šta BiH može očekivati od novog hrvatskog predsjednika

milanovic
Zoran Milanović, novi hrvatski predsjednik, sutra preuzima kabinet na Pantovčaku, a šta će nasljednik Kolinde Grabar Kitarović značiti za BiH, uglavnom se može opisati opreznim optimizmom.

Iako je Milanović i kao premijer i u drugim funkcijama u tom ranijem periodu davao problematične izjave kad je u pitanju BiH, ali i cijeli region, dio analitičara zaključuje da je u određenoj mjeri sazrio kad je u pitanju BiH.

Iako je Milanović tokom izborne debate rekao za BiH da postoji opasnost od islamskog ekstremizma jer je BiH većinski muslimanska zemlja, što je dio analitičara u Sarajevu negativno primio, ipak je, kada se pogleda cijeli kontekst, rekao da je pitanje koliko je ta prijetnja zaista realna, te da je to problem koji se mora rješavati u saradnji sa bezbjednosnim agencijama u regionu. Takođe je u toj izjavi ustvrdio da je Kolinda Grabar Kitarović, aktuelna hrvatska predsjednica, svojim izjavama o prijetnji od islamizma pokvarila odnose s BiH.

Za RS i srpski narod generalno dobro je došla i Milanovićeva nedavna izjava od prije nekoliko dana o Dejtonskom sporazumu, kada je jasno naznačio da se tokom predsjedavanja neće zalagati za ukidanje ili narušavanje dejtonske strukture.

"To je nemoguće, takav ugovor se može porediti sa ugovorima o granici i ne mogu se otkazivati u normalnoj proceduri. Morali biste ponovo okupiti sve strane, a to je nemoguće", rekao je Milanović.

Ako se ove izjave uporede s izjavama koje je kao premijer ili u stranačkom kapacitetu davao prije nekoliko godina, moglo bi se zaključiti da će njegov mandat izgledati drugačije. Podsjećanja radi, Milanović je tada BiH nazvao "us*anom zemljom", rekao da se tu nema s kim razgovarati, da nema reda ni poretka zbog čega BiH treba u EU "ugurati" preko reda, te da se radi o negativcima.

U tom periodu posvađao se i sa Srbijom blokiranjem graničnih prelaza nezadovoljan prelaskom migranata iz Srbije u Hrvatsku, a podsjećamo i da je Hrvatsku posvađao s Njemačkom jer joj je odbio izručiti bivšeg hrvatskog i jugoslovenskog bezbjednjaka Josipa Perkovića.

Tanja Topić, banjalučka analitičarka, za "Nezavisne" kaže da je veliki problem da su generalno odnosi između BiH i Hrvatske puni predrasuda i površnog posmatranja, te da je pitanje koliko on istinski poznaje svu kompleksnost odnosa u BiH. Što se tiče odnosa s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH, koji je javno podržao Grabar Kitarovićevu, Topićeva kaže da treba pratiti hoće li Milanović prihvatiti ispruženu Čovićevu ruku i hoće li biti stvoren prostor za saradnju.

"Milanović odaje utisak da bi generalna atmosfera između BiH i Hrvatske mogla postati opuštenija i da bi se odnosi između dvije države mogli odnositi na sve institucije, a ne samo na dijelove teritorija i stanovništvo jedne etničke skupine u BiH, što je do sada bio slučaj. Milanović je u predizbornoj kampanji istakao kako će sarađivati sa svima koji su u vlasti na nivou BiH, misleći na tročlano Predsjedništvo BiH, za razliku od Grabar Kitarovićeva, za koju na tom nivou saradnje nije bilo odgovarajućeg partnera", dodala je Topićeva.