Šta će Rusiji srpska vojska u Siriji?

Home

Šta će Rusiji srpska vojska u Siriji?


Očigledno je da Srbija i dalje pokušava da balansira između Rusije i NATO-a, uprkos tome što Moskva pojačava pritisak, kažu sagovornici Radija Slobodna Evropa u vezi s najavom da bi demineri Vojske Srbije iduće godine mogli da se nađu u Siriji zajedno sa ruskim kolegama.

Konkretan korak

U intenziviranju odnosa Beograda i Moskve posljednjih godina, kupovine ruskog oružja, osnivanja zajedničkog humanitarnog centra u Nišu i slanja pomoći žrtvama rata u Aleppu, zajednička operacija razminiranja u Siriji bila bi najdalji konkretan korak u rusko-srpskoj vojnoj saradnji.

- Pretpostavljam da su u Ministarstvu odbrane i Vladi Srbije izvagali situaciju prije nego su pristali na takav poduhvat. Ukoliko je ideja da se pomogne, onda tu ne vidim problem, ali pod uslovom da to ne znači stavljanje naših ljudi u neke ratne situacije - rekao je za RSE Vladan Živulović, predsjednik Atlantskog savjeta Srbije.

Napominje i da je Srbija vojne jedinice do sada u mirovne misije uvijek slala pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Da Vojska Srbije želi da učestvuje u operacijama uklanjanja mina u Siriji, uključujući i Palmiru, u Moskvi je obznanio ministar odbrane Zoran Đorđević poslije sastanka s kolegom Sergejom Šojguom, ali i naveo da bi se to moglo dogoditi tek 2018. godine, jer trenutno srpska vojska za to nema iskustvo i kapacitet.

Sve ovo ipak treba uzeti s rezervom, smatra bivši diplomata Simeon Pobulić.

- Sve što se odlaže za neki dalji datum nije izvjesno. Jer, ne zna se šta će se sve do tog vremena dogoditi. Pogotovo na terenu kao što je Sirija. Prije bih rekao da ova najava politički koristi Rusiji, u smislu da se, eto, vojno neutralna Srbija javila da pomogne. Ta vijest više ima propagandni nego stvarni efekat - kazao je Pobulić.

Dobra volja

Rusija je početkom marta oslobodila Palmiru od tzv. Islamske države, nakon čega je poslala grupu od 200 stručnjaka za razminiranje, pa se pretpostavlja da bi srpski demineri najprije bili upućeni u taj drevni grad.

Prema informacijama sa margina Šeste moskovske konferencije o međunarodnoj sigurnosti, gdje su se sastali ministri odbrane Srbije i Rusije, Đorđević je rekao da srpska vojska ima dobru volju da radi razminiranje u Siriji, ali da bi njeni pripadnici morali da idu na obuku, pa tek onda da se uključe u takvu operaciju.

Nije isključeno, smatra Živulović, da Rusija povećava pritisak na Srbiju.

- Sigurno je da Rusija želi da Srbiju uvuče u neku vrstu jače saradnje. Jasno je da time pokušava da je odvoji od eventualnog članstva u NATO-u. Čini mi se da naša država pokušava da nađe neki balans trudeći se da bude prijatelj i sa jednom i sa drugom stranom - ističe Živulović.

Najava moguće srpsko-ruske saradnje u Siriji došla je u isto vrijeme s konferencijom predstavnika NATO-a i neutralnih država u Beogradu gdje su još jednom iz Sjevernoatlantske alijanse jasno poručili da nemaju ništa protiv saradnje Srbije s Rusijom.

Iako joj vojno neutralni status omogućava kooperaciju sa obje strane, svakako se radi o politički vrlo osjetljivim odlukama.

 

(Izvor: Radio Slobodna Evropa)

 

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 26/04/2017 - 22:05

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top