Šta donosi ponovno proglašenje epidemije u Federaciji BiH

pandemija
Bosna i Hercegovina već nekoliko dana bilježi porast broja zaraženih od novog korona virusa, nakon što su entitetske vlasti ukinule mjere koje su bile na snazi od polovine marta.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine dao je saglasnost da se u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo proglasi stanje epidemije. Pokrenuta je i inicijativa da se stanje epidemije proglasi u cijelom entitetu, potvrdio je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez nakon sjednice Kriznog štaba.

"Evidentno je da je došlo do popuštanja poštivanja mjera, koje su još uvijek na snazi, a koje, prije svega, podrazumijevaju nošenje maski u zatvorenom prostoru, redovno pranje ruku i održavanje socijalne distance", istakao je Čerkez.

Bosna i Hercegovina već nekoliko dana bilježi porast broja zaraženih od novog korona virusa, nakon što su entitetske vlasti ukinule mjere koje su bile na snazi od polovine marta.

Bez zatvaranja kafića i uvođenja policijskog sata

Epidemiologinja Jasmina Brkić-Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona rekla je Al Jazeeri da se zbog povećanog broja novooboljelih ponovo proglašava stanje epidemije u tom kantonu.

Ipak, to za sada ne bi trebalo značiti zatvaranje ugostiteljskih objekata i uvođenje policijskog sata.

Brkić-Džambić je rekla da će inspekcija pojačati kontrolu pridržavanja socijalne distance kao i korištena zaštitnih maski u zatvorenim objektima.

U cijeloj Bosni i Hercegovini od jutros su registrovana 42 nova slučaja zaraze korona virusom.

Čerkez je rekao da u Federaciji BiH na snazi ostaju mjere koje su bile i u proteklih 14 dana, nakon čega je pozvao na veću angažovanost inspekcije.

On je rekao da je situacija pod kontrolom, ali da se svi moraju uozbiljiti i poštovati osnovne mjere.

"Došlo je do popuštanja poštovanja mjera, a nije ih teško poštovati, to je nošenje maske, distanca, pranje ruku...", kazao je Čerkez.

Važno je naglasiti ulogu poslodavaca i vlasnika objekata. Situacija je još uvijek pod kontrolom, međutim, evidentno je da je došlo do naglog i velikog povećanja broja slučajeva u Tuzlanskom kantonu, Sarajevskom, Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, rekao je Čerkez.