Šta ginekolozi ne bi smjeli činiti tokom pregleda?

Home

Šta ginekolozi ne bi smjeli činiti tokom pregleda?

Mnogim ženama teško je da se opuste u toj situaciji, a ponekad im u tome dodatno odmaže stav ili pristup njihovih ginekologa.

Tokom pregleda najintimnijeg dijela tijela žena se mora osjećati ugodno.

Ginekolozi ne bi smjeli…

– da osuđuju.

S ginekolozima razgovaramo o jednom od najintimnijih dijelova života.

Žene moraju biti iskrene tokom pregleda kako bi oni mogli lakše i brže ustanoviti uzrok naših zdravstvenih problema, ali mnoge žene često nisu iskrene zbog straha da će ih njihovi ginekolozi osuđivati.

Imajte na umu da je vaša dužnost iskrenost, a njihova – profesionalnost. Ni u kojem trenutku ne smiju da vas osuđuju zbog bilo kojeg detalja iz vašeg seksualnog života.

U obzir dolaze samo profesionalni savjeti koji će vam pomoći da bolje razumijete najintimniji dio svog tijela i očuvate zdravlje.

– nameću lična uvjerenja.

Obvezali su se na čuvanje vašeg zdravlja i pružanje medicinske brige, ali nije u redu da vam na temelju vlastitih uvjerenja govori što smijete ili ne smijete da radite. Zapamtite, vaše tijelo je – vaše.

– “pogrdno” komentarišu vaše tijelo.

Tačnije, uopšte ne ga ne bi trebao da ga komentišu, osim u svrhu medicinskog razgovora. Bilo kakav razgovor o izgledu vašeg tijela koji nije vezan uz vaše zdravlje nije dozvoljen.

– da obavljaju pregled bez objašnjenja o tome što rade.

Svaka žena zaslužuje da zna sve što njen ljekar radi u danom trenutku.

Upravo detaljna objašnjenja pomažu ženama da se opuste i ključ su što ugodnijeg i bezbolnijeg pregleda. Ukoliko su vaši ginekolozi “zaboravljivi” i ne govore vam što rade, slobodno im postavljajte pitanja vezana uz pregled.

 

(Izvor: Zadovoljna.hr)

Objavito: Ned, 10/08/2017 - 14:00

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top