Komšić u "Nedjeljom u dva": Šta sam rekao Čoviću prilikom pregovora oko vlasti

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva" na HRT-u kazao da razumije stavove Dragana Čovića i HDZ-a, te da se atmosfera o tome da je u nekim opštinama u BiH "persona non grata" ne osjeti među ljudima.

Općine u koje niste dobrodošli?

"To je apsurdno samo po sebi. Taj institut "persona non grata" koji je uveo HDZ je po meni dosta paradoksalno, čak nekad i smiješno. Na kraju krajeva, ja sam u jednoj od tih općina svaki vikend. Ja im stojim na raspolaganju. U prvoj sedmici mandata je došao poziv za pomoć iz jedne od tih opština, naravno da smo to odobrili. Riječ je o politici HDZ-a i meni je to OK", kazao je Komšić. 

Želite zajedničku BiH, ali čini li se da je vaš izbor udaljio Hrvate od BiH?

"Ma nema toga. Krećem se obično jer mi je to standardna maršuta, i po jednoj općini u srednjoj Bosni. Nema toga, to među ljudima ne osjetite. To je stvar političkog marketinga, rekao bih i spinovanja", smatra Komšić.

Kazao je da je uvjeren da je veliki broj i Hrvata i Srba u BiH svjestan da je BiH njihova domovina.

"Sigurno je da Hrvati i dio Srba su svjesni da je BiH njihova domovina. Drugo je šta političari kažu. Znaju ljudi da ste prije svega Bosanac i Hercegovac. Nije to atmosfera među običnim ljudima", kazao je i dodao:

"Da pojednostavim stvari: Bili su pregovori oko formiranja vlasti i rekao sam Čoviću: OK, ja tebe razumijem bolje no što misliš, ali razumiješ li ti mene? Dopire li do tebe ovo što ja govorim? Do mene dopire što ti govoriš, mogu shvatiti i šta je cilj, ali shvataš li ti mene? Ako nema toga da jedni druge shvatamo, poštujemo bez obzira na različite stavove, o čemu onda pričamo!?", prenosi N1.