Šta se krije iza izjava prvog čovjeka Hrvatske?

milanovic
Ne smiruju se reakcije na izjavu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića - kako Bosni i Hercegovini prvo treba sapun pa tek onda parfem.

 

Šta se krije iza ove rečenice? Jesmo li toliko prljavi iz perspektive Zorana Milanovića i da li se to uzalud trudimo da budemo dostojan partner u njegovanju međudržavnih interesa i vrijednosti? Jesmo li to ostali bez obećane podrške u procesu integracija?

Nije prvi put da se Zoran Milanović koristi metaforama koje se mogu tumačiti svakako, ali ne i diplomatski. Nameće se pitanje ko bi prvi trebao da se uhvati Milanovićevih preporuka ili je njegova poruka dio političkog igrokaza u osvit lokalnih izbora u Mostaru. Naši sagovornici različito tumače posljednje poruke prvog čovjeka Hrvatske.

“Gospodin Milanović nije rekao ništa loše. Ponavljam, istine koje smo čuli od dijela bošnjačkih političara su, ja bih rekao, poruke mržnje i uvreda i poruke neželjenja suživota i negiranja jednog cijeloga naroda kao konstutitivnog. To je suština Milanovićeve poruke, da su Hrvati jedan konstutitivan narod, a bošnjački političari misle da ne trebaju biti konstutitivan i jednakopravan narod i to je suština cijele priče”, kaže Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista.

Suština Milanovićeve izjave ogleda se u necivilizovanom žargonu i opasnim insinuacijama i zato ovakve izjave bi trebalo ignorisati, smatra sociolog Esad Bajtal: “Nažalost, kod Milanovića se se ne radi o zalijetanju, kod njega je to već postala praksa, to je postala konstanta njegovih javnih istupa. Šta on sve izaziva i proizvodi takvim svojim izjavama u kontinuitetu, a koje se tiču BiH, to je njegov problem i to je problem cijele države Hrvatske jer to što radi i kako radi - radi čovjek sa njenog vrha”.

A čovjek iz vrha Hrvatske, prema Krešiću, ima obavezu da reaguje na ophođenje prema Hrvatima u BiH: “Hrvatska je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dakle, ako se ne poštuju odredbe, ako imate Željka Komšića koji je Sejdo Bajramović novovjekovni, ako imate situaciju da se sa Domom naroda nešto želi napraviti - dakle, preglasati Hrvate i izbaciti iz vlasti, ne da Hrvatska ima pravo nego ima obavezu reagirati na kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“Hrvatska ima dosta svojih problema i prije nego što krene bilo kome držati lekcije ili govoriti šta da radi, trebalo bi da prvo iskoristi sapun u svojoj državi pa onda tek da pričaju dalje”, poručuje politička analitičarka Ivana Marić.

A prije ikakvog istupa u javnost, bh. vrh trebao je kontaktirati s hrvatskim ambasadorom u našoj zemlji, dodaje Marić.

Bezobzirne i nepromišljene izjave ne priliče ni modernoj demokratiji, ni nosiocima evropskih vrijednosti ali ni diplomatama koji bi trebali biti ogledalo države.