Šta su neugodne i neriješene teme između BiH i Srbije?

Home

Šta su neugodne i neriješene teme između BiH i Srbije?


Saradnja, mir, stabilnost i bolja trgovinska razmjena – uvijek su prva obećanja nadležnih sa obje strane Drine. Tako je bilo i danas, uprkos mnoštvu otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine i Srbije. Šta je u odnosima dvije zemlje dobro, a šta su neugodne i nerješene teme.

Hoće li se realizovati ono što nadežni obećaju, kao i uvijek, građinama ostaje da čekaju. No, ne čeka se samo to. Na sekundarnim listima je i rješavanje problema granice dvije zemlje, procesuiranje ratnih zločina, saradnja nadležnih tužilaštava, sukcesija imovine bivše Jugoslavije. Primat uvijek dobije ekonomija. Tako je bilo i prije nepune dvije godine. U novembru 2015. za istim stolom članovi vlada Srbije i Bosne i Hercegovine jednoglasno su potvrdili dobrosusjedske odnose i saradnju.

"I dalje ostajemo pristalice nekoliko važnih projekata bitnih za našu regiju, poput izgradnje željezničke prige na relaciji Beograd-Sarajevo i naravno saradnje u protoku roba, ljudi i kapitala između naše dvije zemlje", kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH (4.11.2015.).

Službeno Sarajevo u februaru očekuje zvaničnu posjetu predsjednika Srbije. No, pojavljivanje Tomislava Nikolića na obilježavanju Dana Republike Srpske izazvalo je dodatne tenzije u ovoj godini. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović molio ga je da razmisli o odlasku u Banjaluku, a sada ga čeka u Sarajevu da mu kaže – “sve u lice”.

"Kada je u pitanju dolazak u Banjaluku ja bih, evo, javno zamolio kolegu Nikolića da o toj stvari razmisli, dobrodošao je kako god odluči, ali zarad nekih boljih odnosa u koje se svi zaklinjemo neka razmisli o nekim činjenicama", poručio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH (4.01.2016.).

Te su činjenice proglašavanje Dana Republike Srpske neustavnim, o čemu će Izetbegović i Nikolić sigurno razgovarati u Sarajevu. Moguće da će pomenuti i slučaj Orić koji je u 2015. zakomplikovao odnose dvije zemlje zbog čega je tada i odložena Nikolićeva posjeta Bosni i Hercegovini. Među neugodnim temama je i napad na premijera Srbije u Potočarima ili tema o osuđenom ratnom zločincu bivšem generalu Novaku Đukiću koji je liječenjem u Srbiji izbjegao kaznu zatvora u Bosni i Hercegovini, te o drugima, poput Slobodanke Tošić ili Davora Eleza koji su, nezvanično, od pravde pobjegli u Srbiju. U ovoj godini odjeknula je i priča o navodnom prisluškivanju zvaničnika Srbije na osnovu dokumenta bh. Obavještajno bezbjednosne agencije koji se pojavio u medijima. Nakon nagađanja, bh. službe su potvrdile - dokument je autentičan, ali prisluškivanja nije bilo.

"Vidjeli smo mi svi taj dokument, nema tamo, vjerujte mi na riječ, nikakvih ofanzivnih obavještajnih akcija prema Srbiji i drugim ino faktorima", otkrio je Fahrudin Radončić, član nadležne komisije.

Bilo da su pod tepihom, u ladicama ili na stolu – problemi Srbije i Bosne i Hercegovine moraće na dnevni red. Za godinu ili više.

(Izvor: N1info.com)

Tagovi
Objavio: Pon, 23/01/2017 - 18:32

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top