Kurdi na referendumu: Spremni platiti bilo koju…
14 Apr

Šta treba da se desi, pa da se bh. timovi ugledaju na Ajax?

Slavni holandski klub Ajax poznat je po vrhunskoj akademiji i brojnim igračima koji su iz Amsterdama krenuli put najvećih evropskih klubova.

Ajax je bivši prvak Evrope, velikan koji dosta ulaže u mlade igrače i škola nogometa ovog kluba najpoznatija je ili jedna od najpoznatijih na svijetu. 

Mnogi prolaze školovanje u Ajaxu, maštajući o tome da će postati Johan Cruyff, Johan Neeskens, Marco van Basten, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Frank ili Ronald de Boer, Dennis Bergkamp... Sve su to igrači koji su ponikli u Ajaxu i odigrali su važnu ulogu u evropskom nogometu.

Zanimljivo da mlađi uzrasti u Ajaxu treniraju kao i prva momčad, baš iz razloga da bi igrači od malih nogu naučili Ajaxov stil igre - 4-3-3.  U Ajaxovom kampu boravi stotine talentovanih igrača i mnogi od njih dobivaju šansu da svoje profesionalne minute upišu upravo u voljenom klubu.

I baš je jučer Ajax odigrao prvi meč četvrtfinala Evropske lige protiv Schalkea, te je slavio s 2:0. Ništa neobično, Ajax je tim koji može bez problema da igra s klubovima iz Liga petice. Međutim, ono što je fascinantno, u prvih 11 nije bilo igrača starijeg od 27 godina, dok su devetorica igrača koji su nastupali (šestorica starteri) bili starosne dobi do 21 godine.

Golobradi mladići dobili su šansu u Ajaxu u tako važnoj utakmici, a kod nas, u Bosni i Hercegovini, uglavnom se smatra da igrači tih godina "nisu dovoljno zreli da iznesu teret", pa se treneri radije okreću iskusnijim igračima, a mladi odlaze u drugi plan. 

Mnoge bh. klubove vode ljudi koji nemaju previše dodirnih tačaka s nogometom, pa zbog toga su treneri često pod velikim pritiskom rezultata, te se onda okreću iskusnijim igračima, smatrajući da će ih oni ostaviti na radnom mjestu.

Ajax, dakle, smije u četvrtfinalu Evropske lige šansu dati djeci od nepunih 19 godina, dok treneri u BiH ni u  nekim slabijim mečevima prvenstva ili Kupa nemaju hrabrosti da mlade igrače iz svog pogona gurnu u vatru. I upravo je to jedan od razloga zbog čega je Premijer liga BiH jedna od najlošijih liga u Evropi.

(Izvor: Sportsport.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top