Kisić: Šta učenik da uradi ako osjeti simptome u školi

.
BEOGRAD - Niko sa bilo kakvim simptomom bilo kakve infekcije neće ići u školu, uključujući i nastavnike i vannastavno osoblje koje radi u ustanovama, kao i učenike, a ukoliko se simptomi respiratorne infekcije jave tokom samog boravka u školi postoji jasno definisana procedura, izjavila je danas na konferenciji za novinare poslije sednice Kriznog štaba zamjenica direktora "Batuta" dr Darija Kisić Tepavčević.

 

"Ukoliko se desi da neko tokom školskih časova oseti neki od ovih simptoma, kada je u pitanju nastavno osoblje što pre treba da se javi u kovid ambulantu, a kada su u pitanju učenici da to kažu nastavniku ili učitelju koji se nalazi u tom mometnu u učionici", objasnila je Kisić Tepavčević.

 

Kako je navela, tada s maskom koju inače nosi, učenik odlazi u sobu za izolaciju koja će za takvu namjenu biti u svakoj školi, pozivaju se roditelji koji ih odvode u najbližu kovid ambulantu.

 

Ukoliko se ispostavi da je neko od đaka ili nastavnika pozitivan na prisustvo ovog virusa, kako je istakla Kisić Tepavčević, to se prijavljuje nadležnom Insitutu za javno zdravlje, koji dalje sprovodi epidemiološka ispitivanja i u skladu s tim odgovarajuće mjere i postupke.

 

Prema njenim riječima, suština je da se poštuju sve mjere: fizička distanca, nošenje maski koje i inače smanjuju rizik.