fbpx Šta vas čeka od sutra na granici sa Hrvatskom?

Šta vas čeka od sutra na granici sa Hrvatskom?

Home

Šta vas čeka od sutra na granici sa Hrvatskom?


Ukoliko krećete na put od sutra se pripremite na nova pravila. Najavljene su sistemske kontrole svih putnika na vanjskim granicama Šengena, zbog čega se očekuju duža zadržavanja na graničnim prelazima sa Slovenijom i Hrvatskom.

Građani BiH koji predstojeći vikend, uskršnje praznike ili ljetni odmor, planiraju provesti u nekoj od zemalja Evropske unije, pri tome koristeći granične prijelaze ka Hrvatskoj, neka se spreme na možda i višesatno čekanje, te posebne preglede. Izvinjenje zbog tih neugodnosti već je pristiglo od hrvatskog premijera Plenkovića.

"Razlog novi pravni propisi koji su, budimo sasvim otvoreni, usmjereni prije svega na sigurnost, na bolje kontrole i sprječavanje prolaska onih koji bi se eventualno unutar EU željeli upustiti u eventualne kaznene radnje ili što je najgore moguće počinjenje bilo kakvih akata koji bi se mogli kvalifikovati pod terorizam", jasan je bio Plenković.

Zbog izmijena Zakona o Šengenu, svaki putnik na unutrašnjim i vanjskim granicama Hrvatske trebao bi biti posebno tretiran. Najoštrije kontrole će se odnositi na putnike tzv. trećih zemalja, poruka je hrvatskog MUP-a. Tako će, na primjer, građani BiH svakako morati posjedovati validne pasoše koji ne ističu najmanje tri mjeseca prije datuma planiranog povratka. Morat će opravdati svrhu i uvjete borakva, te prikazati određena novčana sredstva kojim će finansirati boravak, kao i povratak. U bazi podataka ne smiju imati bilo kakve informacije koje bi mogla ukazivati da će narušavati javni red i mir. Ipak, za Bosance i Hercegovce ovakve mjere sigurnosti, nisu ništa novo.

"Zato što je prema nama i do sada, zemljama koje su izvan EU, bio manje ili više takav način kontrole da je svaka putna, svako lice, kontrolisano. Sa svake putne isprave se optičkim čitačem uzimani svi podaci, a vidjeli ste kad su ulazili građani EU da je to bilo daleko brže, daleko lakše", kazao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

"Građani trećih zemalja će morati imati uz sebe 70 eura po danu ako nemaju ugovoren smještaj, a ukoliko imaju neki turistički aranžman onda 30 eura", objasnio je Dražen Horvat, MUP RH .

Čak i građani zemalja članica EU, iako to do sada gotovo da i nije bio slučaj, bit će podvrgnuti posebnim provjerama kroz dvije baze: Nacionalna baza MUP-a Hrvatske, te baza Interpola. Provjere po osobi bi mogle trajati i do 20 sekundi, i upravo su ove novine, razlog najavljenih gužvi.

"Što je znatno povećanje, ako uzmete u obzir da je preko državnih granica RH za prošlu godinu bilo preko 163 miliona prelazaka, pa ako to pomnožite sa deset sekundi znatno duže će biti vrijeme čekanja", dodao je Horvat.

76 posto osoba koje su do sada prelazile hrvatske granice, imale su pravo slobode kretanja u skladu s pravilima Unije, ali od sutra i oni podliježu posebnim provjerama. Nova pravila mnogo ne pogađaju Graničnu policiju BiH, ipak čelni ljudi ove institucije danas su bili na sastanaku u Zagrebu.

 

(Izvor: N1info.com)

Tagovi
Objavio: Čet, 06/04/2017 - 18:50

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top