Stanje prirodne nesreće u Sanskom Mostu, FUCZ se sprema za poplave

Zbog kiše koja od jučer pada na području Unsko-sanskog kantona došlo je do porasta vodostaja rijeka Une i Sane, a u toku noći i sutrašnjeg dana očekuje se dodatno povećanje vodostaja. Prema predviđanjima najviše padavina i rast vodostaja Sane i njenih pritoka predviđa se u Sanskom Mostu zbog čega je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) u ovu općinu uputila svoje timove.

Stotinu pripadnika FUCZ-a sa čamcima, pumpama visokog pritiska, agregatima i ostalom opremom za spašavanje na vodi stigli su u Sanski Most u kome su uspostavili kamp te se stavili na raspolaganje lokalnoj zajednici kako u odbrani od poplava, tako i, ako bude potrebno, i u evakuaciji i spašavanju stanovništva.

Agencija za vodno područje rijeke Save ustupila je 32.000 vreća pripadnicima FUCZ-a koje će se večeras puniti pijeskom i rasporediti na kritičnim tačkama.
Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, održao je sastanak sa načelnikom Općine, predstavnicima Općinske službe i Štaba civilne zaštite, kao i ostalim strukturama u ovoj općini. Razgovarano je o pripremama koje je ova lokalna zajednica već provela u proteklih nekoliko dana i planu prema kome će se djelovati u narednom periodu.

Večeras će biti održan i sastanak sa premijerom Vlade i Kantonalnim štabom Unsko-sanskog kantona.
Zbog obilnih padavina Općinski štab civilne zaštite Sanskog Mosta, na vanrednoj sjednici, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće.

Timovi FUCZ-a od jutros su na terenu i u Općini Usora, gdje se prati stanje koritom rijeke Usore sve do ušća u rijeku Bosnu. Timovi za odbranu od poplava i spašavanje na vodi i pod vodom sa čamcima i potrebnom opremom dežurat će cijelu noć i naredni dan kako bi se spriječilo prodiranje vode u naseljena područja i stanovništvu pružila potrebna pomoć, kako piše N1.