Stanje u BiH: Virus je presječen, ali nije nestao

korona
U Kantonu Sarajevo nema obolijevanja na dnevnoj bazi, ali stiže nam gripa, kaže dr. Pilav

 

Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo je zadovoljavajuća, prema rezultatima od petka zabilježeno je osam novozaraženih koronavirusom, oporavljeno je 22, dok je u Izolatoriju Podhrastovi 29 oboljelih. Predsjednica Kriznog štaba dr. Aida Pilav kaže da trend epidemije opada.


“Od početka pandemije do danas u KS-u je oboljelih 4.518, izliječenih je 4.208, ova dva broja se približavaju, što znači da nema obolijevanja na dnevnoj bazi i uočava se transsmanjenje slučajeva na dnevnoj bazi. Ukupno je 229 aktivnih slučajeva oboljelih, te nažalost 81 je smrtni slučaj. Reprodukcijski faktor je ispod 1 i iznosi 0,69, što znači da jedan novozaraženi više ne zarazi nijednu osobu”, kazala je dr. Pilav, te upozorila građane da se “očekuje aktivnost sezonske gripe, da nema opuštanja, virus je presječen u svojoj aktivnosti, ali je virus tu”.

Sanitarni inspektori nastavljaju kontrolu ugostiteljskih objekata, trgovina, tržnih centara, kozmetičkih i frizerskih salona, pekara. Član Kriznog štaba inspektor Izet Smajić ističe kako su od kontrolisanih 9.248 objekata izdata 254 prekršajna naloga od 424.695 KM, te 830 rješenja za preventivne korektivne mjere.
“Inspektori su donijeli 3.723 rješenja o zabrani kretanja osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženim. Podnesene su prekršajne prijave protiv 26 osoba zbog kršenja zabrane kretanja”, naglasio je Smajić.
U Bosni i Hercegovini registrovano je 248 novozaraženih i šest smrtnih slučajeva.