Stanovnici goraždanskog naselja Grabovik u strahu zbog klizišta

Obilne padavine uzrokovale su brojne probleme stanovnicima goraždanskog naselja Grabovik, gdje je došlo do pomjeranja tla i formiranja klizišta koje prijeti da ugrozi stambene objekte u ulicama Bekta Gacke i Braće Smajović.

Stanovnici su zabrinuti i zbog činjenice da bi klizište moglo "zatvoriti" Podhranjenski potok i izazvati poplave.

Najveća opasnost trenutno prijeti stambenom objektu Mevsada Vrnjaka koji tvrdi da se klizište širi velikom brzinom. 

"Drveće se već pokrenulo i velika je prijetnja. Mi smo na vrijeme intervenisali i javili, hvala svima koji su nas obilazili i zvali tokom noći. Ne znam šta dalje. Ovaj se problem ranije pojavljivao, ali nije bilo ovako", ističe Vrnjak.

Stanovnici Grabovka tvrde kako je najveći problem sa klizištem prisustvo velikih količina vode.

"Ovdje je veliki problem i Glamočki potok, ako dolazi već do ovakvog proklizavanja terena doći će i do blokade, i time će biti ugrožene ne samo kuće koje se ovdje nalaze, već i sa desne strane do potoka. To će biti velika katastrofa. Kako smo čuli od jednog mještanina, on je već prije nekoliko godina apelovao na klizište. Sada je najveći problem otapanje snijega. Veliki je snijeg, najvjerovatnije će doći do velikog klizišta. Moramo napraviti neke prepreke", upozorio je Alen Selimović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice. 

Ekipe Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Goražde konstantno su na terenu i prate situaciju, a već su poduzete i određene mjere. Štab Civilne zaštite spreman je djelovati u slučaju potrebe evakuacije stanovništva. 

"Cijeli ovaj prostor možemo vezati za 2010. godinu kada su bile velike poplave, a procjene su pokazale da su Podhranjenski potok i Glamočka rijeka imali velike oscilacije u nivou vode gdje je došlo do potkopavanja obala, čišćenja sitnih čestica i samim tim do pokretanja klizišta. Klizište smo posmatrali, međutim i tada, a i sada to prevazilazi mogućnost našeg rješenja s obzirom na finansijske izdatke . Mi ćemo kontaktirati Geološki zavod, jer je ovo vezano za stručnu oblast. Sa građanima smo u stalnom kontaktu, na raspolaganju, i ukoliko bude potrebe za evakuacijom i izmještanjem građana - tu smo", ističe Samira Drakovac, pomoćnica gradonačelnika.