Stari most osvjetljen u znak sjećanja na završetak Prvog svjetskog rata

Centar za mir i multitetničku saradnju iz Mostara osvjetlio je večeras simbol Mostara, Stari most, kao znak sjećanja na završetak Prvog svjetskog rata.

Time je ova organizacija željela ispraviti grešku mostarske vlasti koja se nije priključila ovom obilježavanju.

"Smatramo da je od izuzetne važnosti bilo da i Mostar bude dio ove svjetski važne godišnjice, tim prije jer je Stari most u Mostaru svjetski spomenik mira. Podsjećamo, da je Stari most kao spomenik mira građen zajedničkom akcijom gradske uprave, na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Safetom Oručevićem, UNESCO-a i Svjetske banke. Bio je to prvi i jedini projekat u historiji na kojem su UNESCO i Svjetska banka radili zajedno", saopćili su iz Centra za mir. 

Oni smatraju da su gradske vlasti napravile propust da se skrene pažnja na Grad Mostar u svijetu, te da je zbog toga Centar za mir odlučio osvijetliti Stari most i porukama mira pridružiti Mostar pozornici svjetskih gradova.

"Stari most se u ovakvim prilikama ne smije 'držati u mraku', nego se mora pridružiti pozornici svjetskih gradova i dodatno ga učvrstiti na svjetskoj sceni turističkih atrakcija", navode iz Centra za mir.

Prethodnih dana je širom svjeta na prigodan način obilježeno stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata. 

Neki od najznamenitijih građevinskih objekata u samoj jezgri Sarajeva, poput Gazi Husrev-begove biblioteke i Aškenaške sinagoge, bili su simbolično osvijetljeni posebnom žutom i plavom rasvjetom čime se Sarajevo pridružilo drugim evropskim gradovima koji su obilježili stotinu godina od okončanja najvećeg sukoba u historiji čovječanstva - Prvog svjetskog rata.