Stekli su se uvjeti: Hoće li doći do vanrednog povećanja penzija

Protest penzionera
Savez udruženja penzionera FBiH zahtijeva od Federalne vlade da ove godine konačno dođe do vanrednog povećanja svih penzija osim maksimalne, jer su se za to stekli uvjeti u skladu s novim Zakonom i PIO, istakao je za Radiosarajevo.ba Redžo Mehić, predsjednik ovog saveza.

„Zakon smo čekali i dočekali nakon četiri godine, a za to vrijeme dok smo ga čekali, penzija nije bila povećana niti za jednu marku. I ovo redovno usklađivanje penzija koje ide svakog 15. aprila zadugo neće namiriti taj zaostatak“, kazao je Mehić.

Podsjetio je da redovno usklađivanje penzija ide svakog 15. aprila na osnovu rasta GDP-ja i troškova života i primjenjuje se retroaktivno od 1. januara.

Međutim, Vlada može ići i na vanredno povećanje. Pri tome ne mislim na vanredno povećanje najniže penzije koje smo imali prošle godine, već na vanredno povećanje svih penzija osim maksimalne. Naime, član 80. Zakona o PIO govori da je moguće ako je rast GDP-ja u dvije godine bio preko tri posto, i da deficit u budžetu nije u vezi s rastom GDP-ja. Ti su se uslovi ispunili“, pojasnio je Mehić.

Naglasio je da bi to povećanje uvećalo primanja penzionera za neka tri posto, ali i da ono zavisi i od toga koliko će u Vladi FBiH čuti glas penzionera.

Naša najniža penzija, koju prima većina penzionera, iznosi 371 KM. A zapravo je penzija trebala iznositi 85 posto od naše plate. Prošle godine nije bilo vanrednog povećanja. Nadamo se da ove godine hoće“, dodao je Mehić.

Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO FBiH, odgovorio nam je da zasada nema dovoljno pokazatelja da bi se moglo reći hoće li biti traženog vanrednog povećanja penzija.

Još nema ni procjena koliko će iznositi redovno povećanje koje, po Zakonu o PIO, ide u aprilu, s retroaktivnom primjenom od 1. januara.