Cvijanović: Štetna odluka PDP-a i SDS-a da ne idu u vlast sa SNSD-om

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović rekla je sinoć da nema gorčine i ljutnje zbog odbijanja PDP-a i SDS-a da učestvuju u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine sa SNSD-om, ali da je to štetno.

Cvijanović, koja je i potpredsjednica SNSD-a, istakla je da je SNSD najmoćnija politička partija sa najboljim izbornim rezultatom, koja je zbog odgovornosti i svijesti o tome šta žele građani Republike Srpske dala političku ponudu da sve političke partije iz RS imaju jedinstven nastup na nivou BiH.

"Nema gorčine i ljutnje jer je neko odlučio drugačije, ali mislim da je to štetno. Međutim, te partije su procjenjivale na svoj način i to ne sporim. Sigurna sam da to nije u skladu sa onim što očekuje veliki broj članstva te dvije partije koji je svjestan svih izazova, kao ni cijela Republika Srpska i naši građani koji žele jedinstvo i zajednički nastup", ocijenila je Cvijanović za RTRS.

Ona smatra da je besmislena konstatacija SDS-a da ova stranka ne može prihvatiti principe koje su definisali SNSD, HDZ i SDA, jer su oni još sa tim strankama u vlasti i sa njima su usaglašavali različita pitanja.

"Mislim da je riječ o unutrašnjoj priči u kojoj SDS ima strah da bude sa SNSD-om, plašeći se da će na taj način izgubiti karakteristiku pravog opozicionara, ali nivo BiH ima izazove koje nemamo na nivou RS gdje nosite odgovornost za neke procese za koje vam nije važno Sarajevo. Tamo bi zbog složenosti situacije bilo politički mudro da smo zajedno u predstavljanju politika Republike Srpske i mislim da time ništa ne bi izgubili od toga da li su opozicija", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da SNSD-u nije nikakva nužda da ponudi opozicionim partijama da zajedno formiraju vlast na nivou BiH, jer oni imaju dovoljno kapaciteta za većinu, ali su smatrali da je to politički korektno i zrelo, kako piše Srna.rs.

Cvijanović je istakla da se sa formiranjem vlasti na nivou BiH odugovlači, jer SDA precjenjuje važnost formiranja vlasti za SNSD.

"Oni misle da mi samo o tome razmišljamo, što nije slučaj. Smatramo da vlast treba forirati, jer su bili izbori na kojima smo pobijedili i jer bi bilo dobro da se stvari u Sarajevu postave na pravi način. To bi bilo dobro za RS, a oni žele sve suprotno tome. Oni žele da skrate vrijeme u kojem će SNSD biti na vlasti u Sarajevu. SDA se boji i za sebe i pokušava uključiti još nekog bošnjačkog partnera", navela je Cvijanovićeva.

Ona smatra da ovakva situacija može beskonačno dugo trajati, a može se razriješiti i sutra ukoliko bi postojala politička volja, koju ona ne vidi.

"Što duže traje više pokazuje da BiH nema kapacitet i kredibilitet i da nije u stanju da se nosi sama sa sobom i za to im nije kriva Republika Srpska, to je kriza koju su oni prouzrokovali u Federaciji BiH", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je pravo vrijeme da se definiše nastavak Reformske agende jer je ona dobar pokazatelj da svi nivoi vlasti mogu zajedno kroz mehanizam koordinacije dogovoriti i implementirati određene stvari.

"Ova godina je teška i za EU zbog `Brexita`, a u maju su i evropski izbori, zbog čega smo trebali dogovoriti hodogram za naše izvršne vlasti, ali nema te racionalnosti u Sarajevu, što me ne čudi jer su postali majstori za propuštene prilike", navela je Cvijanović.