Što sve nosi sreću?

Home

Što sve nosi sreću?


Cvrčak na ognjištu već je tisućama godina znak sreće. U Kini i još nekim azijskim zemljama cvrčak je služio kao vrsta alarma – u slučaju provale prestao bi proizvoditi svoj karakteristični zvuk.

Smatra se lošom srećom ubiti cvrčka. Indijanci su vjerovali da nosi sreću, a imitiranje cvrčanja smatralo se uvredljivim.

Bubamara se smatra nositeljicom sreće i blagostanja. Vjeruje se da donosi oslobođenje od svakodnevnih problema.

Bubamara također daruje strpljenje, a ako sleti na vas dok ste bolesni, znak je skorog ozdravljenja. Bubamara koja vam sleti na ruku, a zatim odleti znači da će sljedeće nedjelje biti lijepo vrijeme.

Među ostalim insektima koji nose sreću su vilin konjic i skarabej. Vilin konjic nosi promjenu, a označava snagu, hrabrost i mir, dok skarabej predstavlja zaštitu od zla, ponovnog rođenja i preobražaja.

Životinje koje nose sreću

Vjeruje se da dupini donose sreću jer su u davna vremena moreplovci znali da su blizu kopna kad su ih ugledali nakon što su dugo bili na otvorenom moru.

Pomalo neobična životinja za simbol sreće je svinja. Nijemci imaju čak i uzrečicu 'imati svinju' koja znači da je sreća blizu. Svinje označavaju bogatstvo, strpljenje te iskrenost.

Kornjače se smatraju simbolom sreće, a također su jedna od četiri svete životinje (zajedno sa zmajem, jednorogom i feniksom). Kornjače predstavljaju Zemlju i dugovječnost te glase kao veza između smrtnog svijeta i nebesa. Slonovi predstavljaju mudrost i odanost. Bog Ganeša u indijskoj mitologiji nositelj je sreće, a figurice slonova pokraj vrata ili na policama donose sreću i dug život. Među ostalim životinjama koje nose sreću su tigar i žaba.

Biljke koje nose sreću

Djetelina s četiri lista je nešto što svi prepoznajemo kao znak sreće. To što predstavlja sreću vjerojatno ima korijen u povezivanju djeteline sa Svetim Patrikom - zaštitnikom Irske. Također postoji legenda koja kaže da je Eva iz raja ponijela djetelinu za sreću.

Objavio: Tue, 06/12/2011 - 13:49

Facebook komentari

Back to top