Home

Stoltenberg: Rusija ugrožava stabilnost Evrope

25 Aug

Stoltenberg: Rusija ugrožava stabilnost Evrope

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg optužio je Rusiju da "ugrožava stabilnost i sigurnost u Evropi svojim agresivnim ponašanjem".

"Mi smo aktivno sarađivali kako bismo izgradili strateško partnerstvo sa Rusijom" nakon perioda Hladnog rata, rekao je Stoltenberg na konferenciji o odbrani i miru u Italiji, prenosi AFP.

"Međutim, agresivno ponašanje Rusije je narušilo stabilnost i sigurnost u Evropi", dodao je on.

Stoltenberg je naveo da ruska "ilegalna aneksija Krima predstavlja prvi slučaj da je nakon Drugog svjetskog rata neka evropska zemlja uzela silom teritoriju druge zemlje".

"Rusija nastavlja da destabilizuje istočnu Ukrajinu. To je konflitk u kojem je gotovo 10.000 Ukrajinaca ubijeno i to je u ogromnoj mjeri promijenilo sigurnosni kontekst", kazao je on.

Mattis: Moskva želi mijenjati granice

Američki ministar odbrane James Mattis je tokom svog boravka u Kijevu uputio je oštre kritike Rusiji, rekavši da ona želi mijenjati granice u Evropi.

"Uprkos negiranju Rusije, mi znamo da oni nastoje da silom promijene međunarodne granice", rekao je Mattis dodavši da takva ambicija Moskve ugrožava suverene evropske nacije i podstiče tenzije.

Na pitanje da li se slaže sa stavom Obamine administracije da bi prodaja ofanzivnog ubojitog oružja Ukrajini provocirala Moskvu, Mattis je odgovorio da "defanzivno oružje nije provokacija osim ako niste agresor".

Šef NATO-a je, ipak, dodao da on ne želi konfrontaciju sa Rusijom i da snažno vjeruje u dijalog. 

On je također kazao da će NATO poslati dva posmatrača da prisustvuju zajedničkoj vojnoj vježbi Rusije i Bjelorusije "Zapad 17", nakon što ih je Minsk pozvao, prenosi AP.

Vojna vježba "Zapad 17" održat će se od 14. do 20. septembra na teritoriji Bjelorusije, a dolazi u vrijeme zategnutih odnosa između Rusije i SAD-a.

Izvor: Agencije

Topic
0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top