STOTINJAK BIŠĆANA NA PROTESTIMA: Ne možemo kriviti ove gladne ljude!

Stotinjak Bišćana se danas u minutu do 12 sati okupilo na Gradskom trgu, radi iskazivanja nezadovoljstva zbog migrantske krize na području grada Bihaća. Organizator protesta je Bihaćka građanska inicijativa.

„Činjenica je da u Bihaću deset posto stanovništva, odnosno pet hiljada čine migranti“ – kazao je predsjednik Bihaćke građanske inicijative, Halid Dedić. Također navodi da su na ove proteste pozvali sve nivoe vlasti Kantona, kao i stranke, te da se odazvao samo Šuhret Falić – gradonačelnik Bihaća. 

„Osigurajte tim nevoljnicima  krov nad glavom dostojan čovjeka!“ – nastavlja Dedić u svom obraćanju. Kako dalje navodi, u Bihaću je trenutno oko šest hiljada migranata, žena i djece sa više kontinenata. U nekim djelovima dana su na ulici skoro samo migranti, a ovaj broj će rasti u narednom periodu. Dedić je kazao da niko ne može kriviti ove ljude, te da stanovnici najbolje znaju kako je njima, ali da samo traže od migranata da poštuju zakone. 

Istaknuto je da je moto protesta „minut do 12“, s obzirom na trenutnu situaciju sa migrantima.

Pored Halida Dedića, prisutnima su se obratili, između ostalog i akademik Mujo Demirović, te Amela Bešić.  Demirović se prvo zahvalio onima koji su došli, te odmah u startu naglasio da Sarajlije nisu nehumani, da su poslali USK kantonu nekoliko hiljada migranata, te da tu politiku vodi Ministar sigurnosti naše zemlje, Dragan Mektić.  

„Prije tri mjeseca sam rekao da nam vlasti nude terapiju, a ne znaju od koje bolesti bolujemo i kako će se proširiti. Bihać nije jedini granični grad, a migranti se šalju samo u Bihać!“ – rekao je Demirović na protestima. 

„U Bihać jer im je on zadao belaja u ratu!“ – nastavlja dalje. 

Akademik Demirović je na kraju još jednom pozvao sve nivoe vlasti da se uključe u rješavanje ovoga problema, te je čestitao građanima Bihaća na dosadašnjem radu. 

-Na protestima je još jednom istaknuto da ova pojava nije slučajna, te je upućen apel vlasti. Okupljeni su rekli da nisu protiv migranata, jer najbolje i sami znaju kako je ovim ljudima, ali su protiv načina (ne)rješavanja ovoga problema. 

Iako je bilo rečeno da će i migranti moći prisustvovati protestima, tek nekoliko njih se moglo vidjeti u jednom dijelu na Gradskom trgu. Proteste na kojima je bilo prisutno stotinjak građana popratili su mnogi mediji, između ostalog i: RTV USK, Al Jazeera, N1 televizija, RTRS,... 

-Također je nekoliko puta spomenuto da dolaze hladni dani, uskoro će jesen, pa zima, a da migranti nisu ni svjesni kakva je ovdje zima. Na kraju, i dalje se postavlja pitanje zašto Bihać i zašto USK kanton, te kada će se država aktivno uključiti u rješavanje ovoga problema, bez političkih konotacija? Da li ćemo u narednom periodu dobiti ove odgovore, ostaje da vidimo. 

 

A.Žunić