fbpx Strožija kazna ili oslobađajuća presuda za ratovanje u Siriji

Strožija kazna ili oslobađajuća presuda za ratovanje u Siriji

Home

Strožija kazna ili oslobađajuća presuda za ratovanje u Siriji


Državno tužilaštvo zatražilo je u žalbi od Apelacionog vijeće da Mehmedu Tutmiću izrekne strožiju kaznu zbog boravka u Siriji gdje se borio u jedinicama Islamske države, dok je Odbrana zahtjevala da se prvostepena presuda preinači ili da se Tutmiću izrekne najblaža moguća kazna, prenosi Birn.

U obrazlaganju žalbe, tužilac Dubravko Čampara je istakao kako smatra da prvostepeno Vijeće nije dovoljno cijenilo otežavajuće okolnosti, te da je kazna trebala biti strožija od četiri godine zatvora.

Podsjetio je tužilac i da se Tutmić nakon potvrđivanja optužnice dao u bjekstvo, da je za njim bila raspina potjernica, a za to vrijeme je skupljao oružje i municiju. Primjenom posebnih istražnih radnji, dodao je Čampara, Tutmić je pronađen, te je tom prilikom posegnuo za automatskom puškom, “ali je pukom srećom nije upotrijebio”.

“Ne poštuje Sud BiH, niti zakone, niti Tužilaštvo. Ne ustaje u sudnici kada ulazi Vijeće, zbog čega je konstantno bio udaljavan iz sudnice tokom postupka. Prijeti tužiocu da će ga likvidirati. Sankcija je na pragu minimuma i smatramo da treba da bude veća”, rekao je tužilac.
Čampara je pojasnio i da je Tutmić dok je bio u bjekstvu, nakon potvrđivanja optužnice, tražio načina da se vrati u Siriju.

Tutmić je početkom februara prvostepenom presudom osuđen na četiri godine zatvora zbog toga što je 17. jula 2013. godine vozilom došao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države. Tutmić se sa stranog ratišta vratio u BiH 11. augusta 2014. godine, a optužnica ga tereti da je postao pripadnik i pružao pomoć terorističkoj grupi.

Tutmićev branilac Kenan Ademović je rekao da je njegovom branjeniku izrečena previsoka sankcija, dodavši da oružje i municija koja je tužilac pomenuo nemaju veze sa ovom optužnicom.

“Kompletna optužnica se zasniva na iskazu svjedoka koji je izjavio da je Tutmića viđao u Siriji. Ostali materijalni dokazi se zasnivaju na principu rekla-kazala. Nema dokaza da je bio tamo, izuzev jednog svjedočenja”, rekao je branilac.

Oslađajuću presudu ili blažu kaznu, branilac je zatražio iz razloga, što je, kako je rekao, “tužilac u predmetu gdje se sudilo više osoba za ista djela sklapao sporazume od jedne do do tri godine zatvora”.

Čampara je odgovorio da za oružje postupak protiv Tutmića vodi Kantonalno tužilaštvo u Zenici, te da i to govori o kakvoj se osobi radi.

Tutmić je rekao da ako je toliko opasan, gdje je bio 58 godina, te da se u njegovom postupku radi o “opštoj hajki na muslimane”.

“Za naoružanje nije dokazano ništa. Podmetnuli su ga ovakvi slični tužiocu da bi imali alibi i sve što se navodi je daleko od istine. Svjedoka, koji se pominje, ne poznajem, jer nisam bio tamo”, izjavio je Tutmić, te istakao da je sve što je Tužilaštvo izvelo su klevete.

Rekao je i da u sudnici ne ustaje iz vjerskih razloga, jer se to kosi sa islamskim propisima.

Odluku o žalbama Tužilaštva i Odbrane, Apelaciono vijeće će donijeti naknadno.

 

(Izvor:fokus.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 11/05/2017 - 17:42

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top