Stručnjak o Kolindinoj špijunskoj aferi s BiH: "Ovo je velika kriza"

Sa svih strana pljušte reakcije na optužbe ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je Hrvatska organizirala tajnu obavještajnu operaciju u BiH s ciljem da ekstremnim islamistima dostavi oružje kako bi onda s njim bili i uhvaćeni.

Cilj je bio dokazati da je BiH leglo terorizma i prijetnja za RH, kao što je tvrdila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u javnosti lansirala tezu da u BiH ima 10 tisuća islamističkih terorista. 

Mektić je zapravo samo potvrdio članak bosansko-hercegovačkog portala Žurnal, koji je priču objavio pozivajući se na izvore u sigurnosnim službama BiH, tako da sada sa svih strana političari iz Hrvatske i BiH licitiraju tvrdnjama za koje nisu prezentirali dokaze.

Politolog Jasmin Mujanović, autor zapažene knjige o stanju u regiji "Hunger & Fury: The Crisis of Democracy in the Balkans", za Index komentira da "kako god ovu priču okrenemo - ovo je velika kriza". 

Kriza između Sarajeva i Zagreba ili kriza odgovornosti u BiH?

"Ili kriza u odnosu između Zagreba i Sarajeva ili kriza odgovornosti u BiH ako je Ministar Mektić i čitava ekipa Žurnala, koja je jedna od ozbiljnih novinarskih timova u BiH, ovo totalno izmislila", pojašnjava Mujanović te nudi i svoje viđenje: "Realno, nešto se očigledno dogodilo ili možda se čak i još uvijek događa, a što se tiče političkih malverzacija u BiH iz RH, ali točno što je bilo, i tko je uvezan, to se još ne zna."

Mujanović sve to vidi kao kontinuitet politike HDZ-a prema BiH, iako ističe da bi ovakva false-flag operacija bila nešto posve novo, "šokantna eskalacija u tom pristupu".

"Dakle, na kraju možemo se samo nadati da će se netko dobro opeći u svemu ovome pa možda barem utihnuti i smiriti odnose između RH i BiH, ako ih već u ovom momentu ne možemo popraviti", zaključuje ovaj politolog, za Index.hr.

Ured predsjednice "odbija komentirati politikantske konstrukcije ministra sigurnosti BiH"

Pitanje je tko bi to mogao biti s obzirom na trajno nestabilnu političku situaciju u BiH, ali i na unisone demantije s hrvatske strane kada je riječ o ovoj špijunskoj priči. Na optužbe ministra sigurnosti BiH da su obavještajci i diplomati Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona kratko se oglasio i Ured predsjednice.

Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u četvrtak je poručio da nema namjeru komentirati "politikantske konstrukcije" ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine koji je rekao da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta za prenošenje oružje i eksploziva, dok je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo kako je cilj tih tvrdnji ugrožavanje uspješne suradnje dviju država.

Odgovori s hrvatske strane na Mektićeve optužbe

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kategorično odbacuje izjave i tvrdnje ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića o navodnim "tajnim operacijama hrvatskih obavještajaca s ciljem pokazivanja da u Bosni i Hercegovini djeluju naoružane skupine radikalnih islamista - salafista kao i o navodnoj umiješanosti generalnog konzula Republike Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića u takvo djelovanje".

"Navedene, u cijelosti neosnovane i krajnje tendenciozne tvrdnje očito imaju za cilj dovesti u pitanje uspješnu suradnju dviju država na području borbe protiv terorizma te negativno utjecati na daljnji razvoj sveukupnih odnosa Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao dvije susjedne i prijateljske države.

Republika Hrvatska, kao članica UN, EU, NATO i VE ostaje u potpunosti opredijeljena na aktivno djelovanje na planu suzbijanja terorizma te će po ovom pitanju nastaviti surađivati sa susjednim državama i međunarodnim partnerima", dodali su iz Ministarstva.

Sve je demantirala i SOA, kao i premijer Andrej Plenković, koji je na skupu u Neumu izjavio da je riječ o "potpunim besmislicama" i "vrlo kreativnoj manipulaciji".

Nova otkrića Žurnala

Bila riječ o besmislici ili istini, činjenica je da se u Žurnalovom članku apostrofira TV-voditelja Matu Đakovića, osobnog prijatelja Milorada Dodika, koji na RTRS ima emisiju Telering. Đaković je fotografiran kako se vozi u automobilu s hrvatskim diplomatskim tablicama, te ga se povezuje s hrvatskim obavještajcem Ivanom Bandićem iz hrvatskog konzulata u Tuzli. Žurnal je poslijepodne objavio da je Đaković svoj BMW X3 tek nakon objave njihova teksta registrirao na svoje ime, te da ga je mjesecima prije toga vozio koristeći se s hrvatskim diplomatskim tablicama.

To je tek najnonviji detalj u aferi koja će se morati pažljivo istražiti, s obzirom na ono što je na početku upozorio politolog Mujanović: ili je riječ o krizi u odnosu između Zagreba i Sarajevu ili krizi odgovornosti u BiH ako je Ministar Mektić i čitava ekipa Žurnala, koja je jedna od ozbiljnih novinarskih timova u BiH, ovo totalno izmislila.