Studenti Biotehničkog fakulteta obilježili 22. April – Dan planete Zemlje

Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine, ali je na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća skupština Ujedi¬njenih naroda 22. april proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

Ovogodišnja tema Dana planete Zemlje je 'Kraj plastičnom onečišćenju', s ciljem pružanja informacija o održivom upravljanju otpadom, te poticanjem stanovništva na promjene u ponašanju. U okviru „Youth Scientific and Research Camp II“, projekta na kojem je Biotehnički fakultet jedna od partnerskih organizacija, održana je volonterska akcija povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje. „Youth Scientific and Research Camp“ je projekat finansiran od strane USA Embassy Sarajevo, a Biotehnički fakultet je od samog početka partnerska organizacija na ovom projektu.

Kamp ima za cilj afirmaciju međuetničke saradnje, volonterizma i jačanja uloge mladih u bh društvu. Projekt je organizovao konzorcijum organizacija koje čine: „Zelene Staze – Green Tour“ Tuzla, Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Tuzla, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Tuzla, Fakultet za tjelesni odgoj i sport Tuzla, Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, Edukacijski fakultet i Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku, Prirodno – matematički fakultet Univerziteta u Tuzli, Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli, Univerzitetsko sportsko društvo Tuzla„ Topeer“ Doboj, NVO „EKO-Leonardo“ Priboj, Umjetnička grupa „Lucido“ Lukavac, NVO „Sara – Srebrenica“ Srebrenica, Astronomsko društvo „Polaris“ Tuzla, Amica Tuzlanska ured Brčko, „Frama“ Tuzla, Vijeće mladih općine Teslić, Vijeće mladih „Bremen“ Lukavac. Mladi iz Doboja, Tuzle, Travnika, Dervente, Srebrenika, Kladnja, Bužima, Bihaća i Cazina još jednom su pokazali da među njima ne postoje nikakve barijere, te su uz jedno lijepo druženje uradili i odličan posao-uredili su i uljepšali dječije igralište u centru Bihaća.

Studenti Biotehničkog fakulteta sa smjera Zaštita okoliša su zajedno sa svojim kolegama iz drugih bh gradova na ovaj način obilježili međunarodni Dan planeta Zemlje, i našoj najmlađoj i najslađoj populaciji priuštili jedno ljepše mjesto za igru i nestašluke.

Nadamo se da su i ostali svjesni značaja zaštite okoliša i da će svojim postupcima doprinijeti čistijoj i ljepšoj životnoj sredini, baš kao što to ovi mladi ljudi svakodnevno čine.