Sudbonosna odluka: CIK danas o popuni Doma naroda FBiH

Centralna izborna komisija BiH danas bi trebala donijeti odluku oko raspodjele mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz kantonalnih skupština, saznaju Vijesti.ba.

CIK će u jutarnjim satima održati Kolegij na kojem će pokušati usaglasiti najmanje dvije varijante rješenja od četiri ponuđena. Ukoliko se na Kolegiju usaglase dvije varijante, biće održana i sjednica CIK-a na kojoj će biti donesena odluka.
 
Prema prvoj varijanti, za raspodjelu mandata koristio bi se popis iz 1991. godine i bio bi ispoštovan član 8 tačka 3 Ustava FBIH, odnosno princip 1/1/1 koji kaže da će “u Domu naroda bite najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu“.
 
U drugoj varijanti koristio bi se popis iz 1991. godine, ali ne bi bile ispoštovane odredbe Ustava FBiH, odnosno princip 1/1/1.
 
Treća varijanta predviđa korištenje popisa iz 2013. godine i poštivanje principa 1/1/1.
 
Četvrta varijanta je da se koristi popis iz 2013. godine i da se ne ispoštuju odredbe Ustava FBIH koje garantuju po najmanje jednog zastupnika iz svakog naroda.
 
Prema zadnjoj varijanti, u Domu naroda ne bi bilo zastupnika Bošnjaka iz Posavskog kantona, BPK, HNK, ZHK i Katnona 10. Po istoj varijanti ne bi bilo zastupnika Hrvata iz USK, TK, KS i BPK, dok srpskih zastupnika ne bi bilo iz Posavskog kantona, BPK, SBK i ZHK.
 
Varijanta broj dva predeviđa da ne bi bilo bošnjačkih zastupnika iz Posavskog, BPK, Kantona 10 i ZHK; hrvatskih iz USK, BPK i KS, te srpskih iz Posavskog, BPK i ZHK.