Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić najavio iseljenje migranata u Sarajevo

Na pitanje šta će biti sa objektom Đačkog doma i kakva je sudbina migranata u njemu, on navodi da od prvog dana traži od ministra Dragana Mektića da se ta lokacija uredi i zaštiti.

“Ukoliko se to ne uradi, ja ću do zime tražiti da se migranti isele u Sarajevo, a objekat zapečati, budući da je u vlasništvu Grada. Dakle, gore već postoji neka vrsta migrantskog centra. Ja bih najsretniji bio da oni odatle odu ili makar da se to ogradi i da napravi nekog reda. Problem je što se u Bihać vraćaju i oni koji su smješteni u hotelu Sedra, jer žele da budu u gradu. Tamo su, čini se, izolovani od događanja, po hoće da budu u urbanim centrima”, dodao je Fazlić.

Kako on tvrdi, Vijeće ministara BiH i Ministarstvo sigurnosti nemaju nikakve strategije i plana kada je u pitanju migrantska kriza u BiH.

“Mislim da je to sada već evidentno. Pušteno je da se stvari odvijaju svojim tokom i izgleda da se čeka da se problem sam riješi. Možda će se sam i riješiti, ali taj će proces trajati nekoliko godina. Mi samo tražimo da se sada stvaraju uslovi i za migrante, ali i za ostale građane. Nema niko ne može reći da naselje Borići i cjelokupna rekreativna zona nisu uništeni. Uništeno je i Partizansko groblje, od stadiona Jedinstva napravljen je WC, a dnevno se proizvede nekoliko tona smeća od više hiljada ljudi. Grad trpi, to je evidentno, i mi samo tražimo da nam se pomogne kako bismo problem lakše prevazišli”, kazao je za kraj Fazlić.