Šumski požar kod Drvara gasi i helikopter OSBiH

Helikopter MI-8 MTV Drugog Helikopterskog skvadrona u srijedu je angažiran u gašenju požara na području Drvara, a radi se o prvoj ovogodišnjoj takvoj misiji pružanja pomoći civilnim strukturama.

Drugi helikopterski skvadron Brigade ZS i PZO koji je lociran u kasarni „Rajlovac OSBiH“, u srijedu je u poslijepodnevnim satima dobio je hitan poziv za angažovanje helikoptera MI-8 MTV radi gašenja šumskog požara nastalog na širem području općine Drvar.

Po dobijanju zadatka, helikopterska posada u najkraćem roku izvršila pripremu i bila spremna za polijetanje, a za izvršenje tog zadatka angažovano je deset pripadnika 2. HS-a od kojih su pet članovi posade i pet zrakoplovnih tehničara za podršku letenja te jedan helikopter MI-8 MTV.

Angažovanje helikoptera 2.HS-a je bilo od velike pomoći pripadnicima Civilne zaštite, a civilne strukture vlasti općine Drvar tim su povodom iskazali zadovoljstvo i zahvalnost, saopćeno je iz MOBiH.

Kako iz MOBiH-a navode, tokom izvršenja misije gašenja požara posada 2. HS-a se pridržavala svih propisanih procedura te su dodijeljeni zadatak izvršili sigurno i bez problema.

Inače, aktivnosti na gašenju požara se nastavljaju do konačne lokalizacije.

Helikopterske jedinice Oružanih snaga BiH pokazuju visok nivo obučenosti i spremnost za izvršenje zakonom propisane misije podrške civilnim vlastima tokom prirodnih i drugih nepogoda, navodi se u saopćenju, prenosi Fokus.