"OD PROJEKTA SE NE TREBA I NE SMIJE ODUSTATI"

Susret predstavnika općine Cazin i ambasade Kraljevine Holandije

Susret predstavnika općine Cazin i ambasade Kraljevine Holandije

Načelnik općine Cazin mr. Nermin Ogrešević sa saradnicima i predstavnicima JKP Vodovod Cazin, boravio je tokom sedmice u ambasadi Kraljevine Holandije u Sarajevu.

Na sastanku sa zamjenicom ambasadora Kraljevine Holandije i predstavnicima holandskog fonda ORIO i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) razgovaralo se o prevazilaženju blokade projekta Glavnog kanalizacionog sistema općine Cazin.

Općini Cazin tom je prilikom data puna podrška u nastojanjima da trenutnu situaciju, u kojoj kantonalne vlasti blokiraju ovaj projekat, prevaziđe i nastavi vrlo uspješan proces koji je do sada dobio sve pohvale od brojnih međunarodnih partnera.

Pročitajte:
Pogledajte Cazin iz zraka (fotografija 360°)

Predstavnici donatora za ovaj projekat nisu krili čuđenje ovakvim stavom kantonalnih vlasti s obzirom da je Vlada USK vršila pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj te dogovorila uslove kreditiranja, a sada odbija isti proces privesti kraju.

Odbijanje konačnice projekta od kojeg stanovništvo i region mogu imati apsolutnu korist i za koji je u međuvremenu sve urađeno prema zajedničkom planu, po riječima predstavnika EBRD-a, nije moguće objasniti niti prihvatiti.

Gubitak 14 miliona KM bespovratnih sredstava donijet će štetu ugledu cijelog Unsko-sanskog kantona ukoliko se ne ispoštuju raniji dogovori i to će biti presedan u cijeloj BiH.

Zajednički je zaključeno da se od ovog projekta, koji je od značaja za općinu Cazin ali i Unsko-sanski kanton, ne treba i ne smije odustati te da će se u narednom periodu poduzeti dodatni napori da se uspješno okonča ova faza u projektu.

 

(Izvor: opcinacazin.ba)

 

Click on a tab to select how you'd like to leave your comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.