Sutra otvorenje bihaćke Nafaka džamije

Mještani bihaćkog prigradskog naselja Ribić - Orljani završavaju ovih dana gradnju džamije, a sutra će biti svečano otvorena.

Veliki doprinos

Džamija nebičnog imena Nafaka arhitektonskim posebnostima i ljepotom koju joj je udahnuo arhitekt Amir Ramić dominira na ulazu, na gradskim vratima Bihaća.

Salih Behić i Mujaga Hodžić, mještani i članovi Građevinskog odbora, kažu da je ime dobila zbog načina gradnje.

- Na dozvole smo čekali punih 17 godina, a kad smo počeli s gradnjom, novac je samo pristizao, nafaka se otvarala sa svih strana i zbog toga smo je prozvali Nafaka džamija, jer je skoro nezapamćeno koliko je građana učestvovalo i pomoglo njenu gradnju – kaže Behić.

Mujo ef. Spahić, imam džemata Ribić – Orljani, dodaje da nema džematlije koji nije na neki način pomogao.

- Rahmetli Sakib Hadžić uradio je ulazna vrata pa mimber, mihrab. Drugi džamatlija uveo je grijanje, treći električne i vodovodne instalacije i tako redom… Uspjeli smo na razne načine, što sredstvima, što radom, osigurati više od tri miliona maraka, koliko je do sada uloženo u gradnju – objašnjava ef. Spahić.

Četiri kupole

Prelijepa džamija s velikom kupolom i tri male neodoljivo podsjeća na sarajevsku Alipašinu, a minaret je visok 27 metara, sužava se prema vrhu i kod šerefeta je širok tek 80 centimetara.

Dosta simbolike 

U džamiji Nafaka dosta je elemenata prepunih simbolike.

- Na džamiji je sedam prozora, to je sedam ajeta Fatihe i sedam nebesa Kursijj i Arša. Zatim, imamo minaret koji se stopio u ukupni ambijent kuća na obalama Une, među stare nišane - dodaje ef. Spahić.