Sutra počinje suđenje za opoziv Trampa

.
Suđenje bi ipak moglo donijeti jednu vrstu drame, jer se očekuje da se Tramp neće ni pojaviti

Svih 100 članova američkog Senata trebali bi se sastati sutra kako bi započeli suđenje Donaldu Trampu koji je pod tužbom za poticanje nereda.

 

Na zna se koliko će trajati suđenje, ali demokrate imaju za cilj relativno kratak postupak, možda sedmicu ili dvije, jer su željni vratiti svoju pažnju na potvrđivanje Bajdenovih kandidata i donošenje nove zakonodavne agende.

 

Nije konkretno poznat ishod suđenja, međutim, kako piše CNN, sve ukazuje na to da bi Trump mogao biti oslobođen, jer su potrebne dvije trećine glasova da ga osude. To znači da bi se najmanje 17 republikanaca trebalo pridružiti svim demokratama u Senatu da bi bio osuđen.

 

Međutim, suđenje bi ipak moglo donijeti jednu vrstu drame, jer se očekuje da se Tramp neće ni pojaviti nakon što su njegovi advokati odbili zahtjev demokrata da svjedoči o svojim postupcima, nazvavši ga “predstavom za odnose s javnošću”.

 

Očekuje se da će se Trampova odbrana zasnivati na tome da Senat ne može opozvati bivšeg predsjednika i da je Trampov govor u Bijeloj kući prije napada na Capitol zaštićen Prvim amandmanom.

Tramp se suočava sa jednom optužbom za “poticanje pobune” zbog svoje uloge u neredima 6. januara. Demokrate u Domu kažu kako je Trumpova višemjesečna kampanja laži kojom je diskreditirao rezultate izbora koje je izgubio, dovela do toga da su njegove pristalice napale Capitol kako bi spriječile Kongres da potvrdi pobjedu izbornog kolegija Joea Bidena, što je bio posljednji korak u izbornom procesu.

 

Suđenjem će predsjedavati senator Patrick Leahy iz Vermonta, najstariji demokrata i predsjednik Senata pro tempore. Prema američkom Ustavu, kada se predsjedniku SAD-a sudi zbog opoziva, vrhovni sudija SAD-a dužan je predsjedavati postupkom.

 

Međutim, budući da Trump više nije predsjednik, predsjednik Senata pro tempore preuzet će uglavnom ceremonijalnu ulogu. Izraz “pro tempore” latinski je za “neko vrijeme” ili “za sada”. Ovlasti predsjednika pro tempore su iznesene u Ustavu SAD-a.