Vremenska: Sutra u našoj zemlji nestabilne vremenske prilike

.
Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 26 i 31°C, na jugu zemlje do 35°C...

 

SARAJEVO, 11. augusta - Danas je u Bosni i Hercegovini preovladavalo sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima je registrovan poneki lokalni pljusak sa grmljavinom.

 

Temperature zraka u 14 sati (°C): Bjelašnica 14; Ivan Sedlo 25; Sokolac 27; Bugojno i Srebrenica 29; Bihać, Neum i Tuzla 30; Bijeljina, Drvar, Gradačac, Jajce, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo i Zvornik 31; Banja Luka, Doboj, Livno i Zenica 32; Široki Brijeg i Trebinje 33; Grude 34; Mostar 35°C.

 

Sutra u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme. U jutarnjim satima u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Od sredine dana prema večernjim satima širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom. U Bosni će biti i obilnijih pljuskova. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 26 i 31°C, na jugu zemlje do 35°C.

 

Stanje na cestama

 

Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na vijaduktu Oštrik na dionici autoputa A-1 Butila-Sarajevo sjever saobraća se otežano, voznom trakom.

 

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

 

 

 

Obustava saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf. Vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

 

Zbog izvođenja radova na mostovima, jednom trakom naizmjenično saobraća se u mjestu Bijela na dionici Mostar-Jablanica i u mjestu Semizovac na dionici Sarajevo-Olovo.

 

Radovi na sanaciji mostova izvode se i u naselju Reljevo na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i preko rijeke Drine u Goraždu. Saobraćaj je na ovim dionicama obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

 

U toku su radovi na asfaltiranju magistralnog puta Brčko-Bijeljina (od kružnog toka “Ilićka” do naselja Gredice). Za vrijeme izvođenja radova saobraća se usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

 

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

 

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 

Na graničnim prijlazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prijelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova