Home

Sva djeca žele spiner: Sve popularnija igračka nije samo igračka

31 May

Sva djeca žele spiner: Sve popularnija igračka nije samo igračka

Vidjeli ste ih na društvenim mrežama, na portalima, u novinama, na YouTubeu, na TV-u...

Fidget spinner je nova "must have" igračka svakog osnovnoškolca. Prije nego za njega doznaju roditelji i potpuno unište zabavu, objasnit ćemo vam o čemu se radi. Rekli biste, zavrtite ga. I on se vrti. A ako ste se pomislili da to ne može biti sve i da mora postojati neka caka, odgovor je jednostavan. Da, postoji caka.

Fidget spinner je nešto kao moderni yo-yo, naizgled beskorisna igračka čija je funkcija ovladati brojnim trikovima koje vam ova stvarčica omogućuje. Jedino ograničenje je vaša mašta.

Nije samo igračka, to je pomagalo

Fidget spinner je u jednoj fazi imao i funkciju - pomoći mališanima koji pate ADHD-a da se riješe stresa i dosade na isti način na koji su one spužvaste loptice svojevremeno.

Nažalost, struka je vrlo brzo pokopala ovu priču jer ne postoje  naučni dokazi koji bi potvrdila da je fidget spinner bilo što drugo osim popularne igračke, a ne terapeutsko pomagalo kod tjeskobe, autizma ili poremećaja koncentracije.

"Znam da postoji gomila sličnih igračaka i najjednostavnije rečeno, ne postoje načni dokazi da bilo koja od njih funkcionira", rekao je za NPR Scott Kollins, klinički psiholog i profesor na sveučilištu Duke.

Kako god, porast popularnosti još je zanimljiviji ako se u obzir uzme činjenica da spineri postoje već dugi niz godina. Koristili su ih uglavnom mališani koji pate od autizma ili imaju problema s koncentracijom.

Budući da za igračku sad znaju gotovo svi, postoji velika šansa da će ludilo uskoro prestati, ali zanimljivo je pratiti kako je gotovo 30 godina stara igračka doživjela veliki povratak i pritom probudila interes za starim "zarazama" kao što su yo-yo ili Rubikova kocka.

(Izvor: Radiosarajevo/Cazin.NET)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top