Sve naše revolucije !

Home

Sve naše revolucije !


U BiH, kao što znate,  nema nikakvih protesta niti će ih u skorije vrijeme biti. Zašto ?! Je li kod nas stanje toliko bajnije nego u ostatku svijeta ili smo jednostavno prelijeni da sa riječi pređemo na konkretnu akciju.

Piše : Faruk Ajdinović

Ovih su dana u tkz. „islamskom svijetu“ rekli DOSTA ! Desetljeća ugnjetavanja, diktature i potpune neosjetljivosti na narod svoje zemlje konačno dolaze na naplatu Gadafiju, Mubaraku, Ben Aliju, a sutra možda i tkz. „kralju Bahrenina“, zatim u Jemenu, Siriji , pa čak i u Iranu. Ne miruju ni Evropljani. Italijanima je dosta da im državom upravlja polupismeni žigolo potencijalnih pedofilskih avanturica, u Srbiji prosvjetni radnici i ljekari stupili u opći štrajk tražeći povećanje plata, u Francuskoj i Španiji na ulicama su željeznički radnici, a u Mađarskoj novinari traže ukidanje nedopustivog Zakona o medijima. U Bosni i Hercegovini su nezadovoljni i novinari, željeznici, prosvjetari, medicinari, studenti, penzioneri, borci, nezaposleni i gotovo svi ostali, ali ni jednih ni drugih ni trećih nema na ulice. Ko zna, možda nam i nije toliko loše.

I dok u nekim zemljama dižu bune zbog cifre od 300.000 nezaposlenih kod nas se gotovo niko ne uzbuđuje što brojka potencijalnih socijalnih iznosi oko pola miliona ljudi i, što je još gore, svakim danom raste . Kažem gotovo jer se oko te činjenice uzbuđuju samo oni koje je zahvatila crna statistika i koji sa zebnjom obilaze biroe za rad i kupuju oglasnike. Svi pokušaji ozbiljnijeg revolta prema autodestruktivnom, bezobzirnom i idiotskom sistemu koji ide na ruku samo onim koji od njega žive, obično se završe na Facebooku gdje „online“ revolucionari postavljaju pjesme iz NOB-a, udarničke svih kategorija nadajući se a će se barem jednom sve to, nekim čudom, prebaciti u stvarnost.  Nažalost, ništa od toga. Pa tako imamo stotine Facebook revolucionara koji između odgajanja krava i konja na kojekakvim farmama i kafendisanja u vlastitim online restoranima dižu bune, a kad dođe vrijeme za stvarnu akciju – nigdje nikog.

Da smo stvarno htjeli promijeniti robovlasnički sistem koji nas s neskrivenim apetitom godinama uništava, zar to ne bi pokazali na izborima ?! Naravno da bi.  Da smo preuzeli odgovornost i pokazali da se radi o našim životima da li uopšte ima sumnje u to da bi nam prosvjedi i bili potrebni ?! Naravno da nema.  Ovako sve po onoj : „Sam pao, sam se ubio“ u kojoj narod igra dvojaku ulogu – pada i ubija se, istovremeno.  Kako da u nas narod pokaže da mu je dosta nezaposlenosti, gladi, stalnog razvalačenja pameti, poigravanja zdravim razumom i sličnim, kad ustvari svaki od tri nacionalna korpusa u onom drugom vidi uzrok svojih problema.  Onda bi jedni prosvjedovali protiv drugi, a ovi bi na sva zvona da su prvi krivi za sve. Treći bi naricali o „majorizaciji“ i „negeltimnim predstavnicima“ tražeći od međunarodne zajednice da zaštiti njihov položaj na prosvjedima. Naravno, ujedinjavanje u cilju boljeg sutra svih naroda, ne dolazi u obzir.

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:36

Facebook komentari

Back to top