Svečana sjednica Skupštine advokatske komore FBiH

Home

Svečana sjednica Skupštine advokatske komore FBiH


U okviru obilježavanja Dana advokature, danas je u Zenici održana Svečana godišnja skupština Advokatske/odvjetničke komore FBiH.

Na svečanosti, održanoj u Bosanskom narodnom pozorištu, osim advokata iz FBiH, bili su prisutni i predstavnici advokatskih komora iz RS-a i zemalja regije. Inače, ovih dana obilježava se i 134 godine postojanja odvjetništva u BiH.

Predsjednik Advokatske komore FBiH Nikica Gržić rekao je da položaj advokata danas nije zadovoljavajući.

- Odvjetnici postoje radi građana. Odvjetništvo je posljednji bastion zaštite prava građana pred samovoljom države. Stoga, položaj kod današnje vlasti nije zadovoljavajući. Stavljeni smo na marginu društvenih događaja. Odvjetništvo ne zauzima onakvu ulogu kakvu zaslužuje zbog raznoraznih pritisaka i utjecaja.

Osnovni postulati odvjetništva su samostalnost i neovisnost. Mi, kao posmatrači, učestvovali smo u svim dosadašnjim, mogu slobodno reći, neuspjelim reformama u pravosuđu koje su dovele do katastrofe u pravosuđu BiH – rekao je Gržić.

U svečanom dijelu sjednice dodijeljene su zlatne plakete advokatima iz Federacije BiH, Vinki Gutić i Nikici Gržić, kao i predsjedniku Advokatske komore Slovenije Romanu Završeku.

Na današnjoj skupštini dodijeljene su i zlatne plakete za troje advokata kao zasluga za unapređenje advokature. Dobitnici su advokati Emir Čolaković iz Zenice, Fahrudin Ibrišimović iz Sarajeva i Divna Pavlovska, članica Advokatske komore Makedonije koja je i članica Svjetske unije advokata. 

(Izvor: Avaz.ba)
 

Objavio: Pet, 15/09/2017 - 15:45

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top