Švedska postavlja raketni sistem na baltički otok

Nakon desetljeća zanemarivanja, Štokholm jača svoju vojsku zbog sve veće zabrinutosti oko ruskog vojnog utjecaja na Baltik.

Švedska vojska je u ponedjeljak najavila kako će na svoj baltički otok Gotland postaviti nadograđeni raketni odbrambeni sistem, što će dodatno pojačati tenzije s Rusijom u toj regiji.

Novi sistem. koji je izradila kompanija Saab. zamijenit će mobilne protivzračne topove koje je švedska vojska imala do sada na tom otoku usred Baltičkog mora, približno 350 kilometara udaljenom od ruske eksklave Kalinjingrada, sjedištu ruske Baltičke flote.

"Gotland je važno područje, gledano iz vojno-strateške perspektive", saopćio je Micael Byden, vrhovni komandant švedskih oružanih snaga.

"Njegov geografski položaj daje mu značajne vojne prednosti u pogledu zaštite i kontrole morskog saobraćaja, baltičkog zračnog prostora i mogućnosti smještaja vojnih jedinica i sposobnosti."

Upadi ruskih aviona

Iako Švedska nije članica Sjevernoatlantske alijanse, blisko sarađuje s NATO-om.

Nakon desetljeća zanemarivanja, Štokholm je počeo jačati svoju vojsku zbog sve veće zabrinutosti oko ruskog vojnog utjecaja na Baltik.

Švedska je ranije ove godine na razgovor pozvala ruske ambasade, nakon što je ruski borbeni avion u međunarodnom zračnom prostoru prošao samo 20 metara od švedskog vojnog aviona.

Štokholm se proteklih godina više puta žalio na incidente s ruskim vojnim avionima, uključujući ulaske u njen zračni prostor.