Švicarci na referendumu glasali za zabranu nošenja burki i nikaba

S
Švicarska je na putu da se pridruži Francuskoj, Austriji i Belgiji nakon referenduma o zabrani nošenja burke i nikaba na javnim mjestima.

 

Prebrojano je 99 posto glasova, a 51,5 posto Švicaraca glasalo je za zabranu pokrivanja lica na ulici, u trgovinama i restoranima. Prekrivanje lica i dalje će biti dozvoljeno na mjestima gdje se obavlja molitva.

Pokrivanje lica iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga također je izuzeto od zabrane, što znači da novi zakon neće utjecati na nošenje maske za lice zbog pandemije Covid-19.

 

Muslimanske grupe kritizirale su zabranu.

 

Ovo je očito napad na muslimansku zajednicu u Švicarskoj. Ovdje se žele još više stigmatizirati i marginalizirati muslimani”, rekla je Ines Al Shikh, članica Les Foulards Violets, muslimanskog feminističkog udruženja.

Savez hotelijera i turističkih profesionalaca iz regija Berna i Ženeve također se suprostavio zabrani na osnovu toga što će smanjiti broj posjetilaca iz arapskih zemalja.

 

Zabrana burke štetila bi našoj reputaciji otvorene i tolerantne turističke destinacije”, rekla je Nicole Brändle Schlegel iz organizacije HotellerieSuisse.

Pristalice zabrane tvrde da se inicijativom također namjeravalo zabraniti nošenje maske i fudbalskim huliganima i nasilnim demonstrantima te da se u tekstu referenduma izričito ne spominje islam ili riječi nikab ili burka.

Njihova kampanja je, međutim, referendum postavila kao presudu o ulozi islama u javnom životu.

 

Inicijativu koja stoji iza referenduma pokrenuo je 2016. godine Egerkingenski komitet, udruženje koje je također potaknulo i referendum o zabrani gradnje novih minareta 2009. godine i koje ima veze s populističkom desničarskom Švicarskom narodnom strankom.

 

Na plakatima kampanje za referendum nalazi su žena s nikabom i sunčanim naočalama uz slogan: “Stop ekstremizmu! Da, za zabranu”.

 

Video na web stranici švicarske vlade na kojem su predstavljeni argumenti u prilog zabrani sugerišu da su vjerski velovi poput burke ili nikaba simboliziraju ugnjetavanje žene i nisu primjereni njihovom društvu.

 

Kantoni Ticino i St. Gallen već imaju lokalne zabrane pokrivanja lica. Tri druga kantona odbila su takve prijedloge. Pokrivanje lica na protestima i sportskim događajima također je već zabranjeno u 15 od 26 švicarskih kantona.

Muslimani čine oko 5 posto švicarske populacije od 8,6 miliona, ili oko 390.000 ljudi, od kojih je većina porijeklom iz Turske, Bosni i Hercegovine i Kosova.

 

Ishod referenduma znači da će Švicarska slijediti Francusku, koja je zabranila nošenje nikaba na javnom mjestu 2011. godine. Puna ili djelomična zabrana prekrivanja lica u javnosti postoji i u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Danskoj i Holandiji.