(VIDEO) Svome udruženju 250.000 KM a 30.000 KM svima drugima

Općinski načelnik Fikret Abdić svojim Zaključkom broj: 02-14-3158o/17 od 27.12.2017. godine odobrio je isplatu sredstava iz Budžeta općine Velika Kladuša za 2017. godinu Udruženju za zaštitu nezaposlenih dioničara „Agrokomerc“ iznos od 224.140,00 KM.

Zaključak je objavljen u Službenom glasniku Općine Velika Kladuša br. 1/18 a sredstva su isplaćena na osnovu Zahtjeva ovog Udruženja broj 37/2017 od 11.12. 2017. godine, i predviđena su Budžetom. U tački III Zaključka stoji: Obavezuje se Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara „Agrokomerc“ da nakon utroška odobrenih sredstava dostavi Izvještaj o utrošku sredstava općinskom načelniku Općine Velika Kladuša. Podsjećamo da je ovom Udruženju krajem godine već isplaćen iznos od 25.860,00 KM čime je zaokružen planirani iznos izdvajanja od 250.000,00 KM za 2017. godinu. I tekuće budžetske 2018. godine predviđen je isti iznos budžetskih sredstava ovom Udruženju.

Ono što potiče na sumnju oko ovog transfera je činjenica da su u aktuelnom Registru udruženja kod Federalnog Ministarstva pravde kao ovlaštene osobe navedeni Fikret Abdić, Ibrahim Mujić i Husein Murtić. Doktor Ibrahim Mujić jedan je od devet savjetnika načelnika Abdića i protiv njega je Tužilaštvo USK-a već podiglo jednu optužnicu zbog krivičnog djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“! Huseina Murtića smo pitali za njegov status u ovom Udruženju i on kaže kako je još 2013. godine podnio ostavku za koju ima papir te kaže da mu nije jasno da se njegovo ime i dalje nalazi u registraciji i da će hitno reagirati da se to promijeni. 

O ovoj isplati iz Budžeta jučer je izvjestila i Televizija Unsko-sanskog kantona u svom redovnom Dnevniku u 19:00 sati a zbog činjenice da se program ove televizije ne može pratiti putem kablovskog operatera Telemach kojeg koristi većina građana Velike Kladuše, izdvojili smo i objavljujemo onaj dio koji se odnosi na pomenutu temu. Na kraju treba istaći da je ove godine za sva druga udruženja i nevladine organizacije u općini Velika Kladuša izdvojeno tridesetak hiljada KM, što van svake sumnje ista stavlja u neravnopravan položaj a Udruženje „Agrokomerc“ u krug povlaštenih i privilegovanih. Koliku brigu vlast općine Velika Kladuša vodi o jednom drugom sličnom udruženju potvrđuje činjenica da je Udruženju radnika i dioničara preduzeća „Kladušnica“ d.d. Velika Kladuša, u prethodnom sazivu, pismenim putem zabranjeno korištenje Općinske vijećnice i takva Odluka je i danas na snazi.

Stoga ovo Udruženje već godinama svoje sjednice i aktivnosti obavlja po privatnim ugostiteljskim objektima što je za vlast normalno ali o čemu se nebi trebalo govoriti valjda zbog sramote. Na žalost i sramotu općinske vlasti, za ovakvo stanje diskriminacije u Velikoj Kladuši zna ovdašnja i šira javnost jer je o istima u više navrata konkretnim primjerima obavještena i informirana, a najružnija i najtužnija video poruka odaslana je održavanjem sjednice Skupštine Udruženja „Kladušnica“ d.d. ispred zgrade Općine a nakon što je zabranjeno korištenje Općinske vijećnice, a što se može vidjeti, naravno koga zanima. Zasigurno ovakva ponašanja i postupci općinske vlasti doprinose velikokladuškom nazadovanju u svakom pogledu, a posebno u nejednakopravnosti svih njenih građana.

(Izvor: Reprezent.ba)