Szydlo: Merkel je pozvala izbjeglice u Evropu i one sada siju smrt

Home

Szydlo: Merkel je pozvala izbjeglice u Evropu i one sada siju smrt

Poljska premijerka Beata Szydlo optužila je evropske zvaničnike, prije svega njemačku kancelarku Angelu Merkel, da su otvarajući širom vrata izbjeglicama otvorili kapije Evrope i onima koji siju smrt i apelirala da Evropska unija konačno zamijeni političku korektnost zdravim političkim razumom. 

- Mnogi političari kažu da ne treba da povezujemo migracijsku politiku s terorizmom. U izvjesnoj mjeri to je razumljivo, ukoliko govorimo o onima koji su zaista izbjeglice. Ali tako široko otvaranje, posebno od kancelarke Merkel koja je pozvala u Evropu tako mnogo izbjeglica, iskoristili su oni koji danas siju smrt - kazala je sinoć poljskoj državnoj televiziji TVP.info Beata Szydlo.

Poljska premijerka povodom posljednjih terorističkih napada u Barseloni apelirala je na evropske zvaničnike da se trgnu iz letargije i da konačno počnu braniti sigurnost Evropljana. 

- Evropa se mora probuditi iz letargije i počne misliti o svojoj sigurnosti. Treba se dići s koljena i ne plašiti se  pogledati istini u oči. Evropske elite ili ne uviđaju taj problem ili ih je prerastao, ili su došle do zaključka da će svijet već biti takav. Mi na to ne pristajemo - kazala je premijerka.

Beata Szydlo ponovila je da nema cijene za koju bi njena vlada bila spremna da proda sigurnost Poljaka.

- Za mene je najvažnije to da u Evropi nađemo partnere u evropskim elitama da vidimo kako se boriti protiv terorizma. Ne trebamo se plašiti  o tome govoriti, neka tu političku korektnost zamijeni konačno zdrav politički razum - kazala je Šidlo.

Politička trezvenost jednog od poljskih političara, potpredsjednika Evropskog parlamenta za poljsku vladajuću stranku Pravo i Pravda Ryszarda Czarneckog izazvala je, međutim, krajem sedmice skandal kada je Czarnecki na vijest da libijska pogranična straža počinje da puca na brodove nevladinih organizacija koji spašavaju izbjeglice, na Twitteru napisao "Konačno!!!".

Od oduševljenja Czarneckog što se puca na aktiviste nevladinih organizacija, ogradila se na Twitteru i internetu masa Poljaka ogorčena, što poljski političar i potpredsjednik EP-a poziva da se puca na neonaoružne ljude koji samo spašavaju živote drugih, prenosi Blic.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Topic
Objavljeno: Ned, 20/08/2017 - 11:51

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top