Tači i Haradinaj odgovorili Erdoganu: Niko neće izbjeći odgovornost zbog deportacije šest turskih državljana sa Kosova u Tursku

Predsjednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj navode da niko neće izbjeći odgovornost zbog deportacije šest turskih državljana sa Kosova u Tursku.

– Ovlaštenja su podijeljena. Ovakve stvari su se dešavale i ranije. Postoje propusti koje u budućnosti treba isključiti – rekao je Tači na konferenciji za medije.

On je dodao da je poslije hapšenja i deportacije turskih državljana, osumnjičenih da su sljedbenici lidera Fetulaha Gulena (Fethullah), koga Turska optužuje da stoji iza pokušaja puča u toj zemlji, dobio informacije Kosovske obavještajne agencije (KOA) prema kojima su oni ugrožavali sigurnost na Kosovu.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da je situacija na Kosovu mirna.

On je pozvao parlamentarnu komisiju za kontrolu rada KOA da do kraja istraži taj slučaj.

Osim toga, danas se oglasio i Haradinaj koji je na sjednici Vijeća za sigurnost Kosova zatražio “puno rasvjetljavanje hapšenja i deportacije šest turskih državljana sa Kosova”, saopćeno je iz vlade Kosova.

– Shodno ustavnim i zakonskim ovlaštenjima premijer je od institucija sigurnosti i pravde, državnog tužioca, direktora policije Kosova, zamjenika direktora Kosovske obavještajne agencije, generalnog sekretara ministarstva unutrašnjih poslova, civilne kontrole avijacije i Agencije civilne navigacije zatražio puno rasvetljavanje hapšenja i deportacije turskih državljana sa Kosova – piše u saopćenju Vlade Kosova.

Poslije sjednice Vijeća, Haradinaj je u obraćanju medijima rekao da se osjeća loše, da nije bio informiran, kao i da nije uopšte u redu to što se dogodilo hapšenjem i hitnom deportacijom šest turskih državljana.

Kazao je da je na današnjoj sjednici Vijeća na to skrenuta pažnja i da je rečeno da se to više nikada ne smije ponoviti.

– I to nisu samo obične riječi – naveo je kosovski premijer, ističući da je nakon informacije o protjerivanju turskih državljana izgubio povjerenje u direktora KOA i ministra unustrašnjih poslova.

– Nisu našli za shodno da me informiraju i zbog toga su smijenjeni. Ministar unutrašnjih poslova Sefaj je od prošlog petka imao dopis da će turski državljani biti uhapšeni – kazao je Haradinaj.

Odmah poslije hapšenje i smjene direktora KOA Haradinaj je imao sastanak sa predsjednikom Hašimom Tačijem ali sa njim nije razgovarao o smjeni direktora KOA.

Šefa KOA zajednički postavljaju predsjednik i premijer Kosova.

– On (direktor KOA) mi nije vjerovao, nije me informirao. On više nema moje povjerenje. Iako ga oboje imenujemo, jedan je izgubio povjerenje u njega. Predsjednik će dati svoje mišljenje, ali je ona sada upola (direktor) – kazao je Haradinaj.

Kako kaže, niko ne smije da donosi individualne odluka za teme koje imaju “implikacije za cijelu zemlju i koje su geostrateške”, već odlučivanje treba da bude “zajedničko i na osnovu ustava”.
Osim toga, on je istakao da je deportacijom šest turskih državljana bilo teških posljedica na poštovanje ljudskih prava i sloboda, pa se zbog toga “ne osjeća ni dobro, ni ponosno”.