Tadić u Mostaru: Ovo je jedna od najvećih avionskih nesreća u BiH

Home

Tadić u Mostaru: Ovo je jedna od najvećih avionskih nesreća u BiH


V.d. glavne tužiteljice Gordana Tadić stigla je u nedjelju na mjesto avionske nesreće koja se u subotu dogodila pored Mostara, a u kojoj je život izgubilo pet osoba.

Kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi nesreće, Tadić je naredila provođenje sveobuhvatnih istražnih radnji, u kojima će sudjelovati nadležne institucije.

U kratkom obraćanju novinarima, Tadić je kazala kako se i danas nastavlja uviđaj o ovoj nesreći, te kako će on biti obavljen po visokim profesionalnim standardima i međunarodnim konvencijama.

"Uviđaj je započeo jučer, danas se nastavlja. Poduzet će se sve istražne radnje, a eksperti koje je odredilo Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH rade skupa s nama svoj dio posla" ,kazala je Tadić, naglasivši kako se dogodila velika tragedija te kako je ovo jedna od najvećih avionskih nesreća u BiH.

O uzrocima nesreće nije mogla ništa kazati.

"To je jedna od radnji koja se provodi u okviru istrage i koja treba da se utvrdi u toku postupka" , kazala je Tadić te istaknula kako se trenutno može samo potvrditi da je u ovoj nesreći život izgubilo pet osoba te kako će se danas izvršiti obdukcija tijela stradalih.

"Mi ćemo uraditi sve što je u našoj nadležnosti" , kazala je Tadić te izrazila saučešće porodicama stradalih u svoje osobno i u ime Tužiteljstva BiH.

Istragu o padu aviona preuzelo je Tužiteljstvo BiH. Slučaj je preuzela državna tužiteljica Diana Kajmaković koja je u subotu stigla u Mostar.

Mjesto nesreće u subotu je posjetio i ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko čije je Ministartsvo formiralo istražni tim.

Avionska nesreća dogodila se u subotu oko 15:50 sati na lokalitetu između Heliodroma i Aluminiskog kombinata, kod Mostara, kada je manji sportski avion, u vlasništvu AERO kluba Mostar, nakon pada većim dijelom izgorio.

U nesreći je smrtno stradao instruktor leta, jedna mlađa muška osoba i troje maloljetne djece starosti između sedam i deset godina.

Ranije danas, direktor Zračne luke Mostar Marin Raspudić, novinarima je kazao kako je ova nesreća ogromna tragedija za cijeli Mostar, i za cijelu BiH.

Tragedija se dogodila prilikom promotivnog panoramskog leta iznad Grada Mostara koji je organiziran u sklopu manifestacije “Dani otvorenih vrata”.

 

(Izvor:Fena)

Tagovi
Objavio: Ned, 14/05/2017 - 14:07

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top