Tais: U Sarajevu se mora zabraniti grijanje na ugalj i kontrolirati gradnja novih objekata

Problem zagađenosti zraka u Sarajevu, ali i drugim gradovima u BiH se ne može riješiti preko noći i za rješavanje tog problema je potrebno napraviti strategiju, kazao je Feni klimatolog Martin Tais, komentirajući problem zagađenosti zraka u bh. gradovima.

Tais je naglasio da je u principu jednostavno reći šta je rješenje za ovaj problem, ali ga je provesti malo teže.

"Suština je da moramo smanjiti emisiju zagađujućih materija, u Sarajevu posebno, te je prije svega potrebno ugalj izbaciti iz upotrebe. U ostalim gradovima također je potrebno smanjiti emisiju velikih postrojenja te je uskladiti sa okolinskim dozvolama", kazao je Tais.

Govoreći o problemu zagađenosti zraka u Sarajevu, Tais je naglasio da Vlada KS mora donijeti projekte - godišnje planove, te da se svake godine izdvoje pozamašna finansijska sredstava da bi se riješio ovaj problem.

"Potrebno je izbaciti ugalj iz grada Sarajeva, da se ubrza saobraćaj, da se vodi računa o vozilima koja su prosječne starosti 18 godina, jednostavno Vlada mora napravit strategiju i izvedbene godišnje planove i u svakom budžetu planirati najmanje 10 do 20 miliona KM za rješavanje pitanja prelaska na alternativna goriva", smatra Tais.

On je mišljenja da nije rješenje uvođenje sistema saobraćaja par-nepar, već da je to samo "palijativna mjera".

"Treba liječiti uzrok, te stoga svi moraju imati strategiju smanjenja emisije zagađujućih materija", istakao je.

Napomenuo je da se posebno u Sarajevu već odavno grade visoki objekti koji zadržavaju cirkulaciju te da se takva praksa gradnje u narednom periodu treba zabranjivati.

"Sarajevo ima cirkulaciju dolinom Miljacke, međutim, visoki objekti zadržavaju cirkulaciju i stanje bi moglo biti daleko bolje da nije tako. U narednom periodu treba to zabranjivati i ne može se graditi gdje neko poželi da sagradi 100 metara visoku zgradu", kazao je Tais.

Dodao je da je nekad urbanističkim planovima bilo dozvoljeno da spratnost objekta može biti samo četiri sprata, međutim poslije rata su napravljeni visoki objekti.

"Pored toga u Sarajevu imate oko 100.000 domova koji koriste čvrsta goriva. Mora se zabraniti grijanje na ovakav način i mora se kontrolirati gradnja novih objekata. Moramo uvesti red ako hoćemo da živimo u ovom gradu", kazao je Tais u razgovoru za Fenu.