Tajfun pete kategorije se kreće prema Tajvanu i Japanu

Oluja sa sobom nosi vjetrove od oko 140 kilometara na sat Zapanjujuće slike supertajfuna Trami, pete oluje ove kategorije u zapadnom Pacifiku ove godine, fotografirao je astronaut na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Evropski astronaut Aleksandar Gerst (Alexander) objavio je ove fotografije na svom Twitter profilu, opisujući oluju kao "da je neko izvukao veliki čep iz naše planete".

- Gledamo u još jednu veliku oluju. Tajfun 5. kategorije Trami je nezaustavljiv i uputio se ka Japanu i Tajvanu. Budite sigurni vi dolje - napisao je astronaut na svom Twitter profilu, piše CNN.
Trenutne prognoze kažu kako će tajfun pogoditi sjeverni i centralni Tajvan, kao i japanski otok Rjukju.

Meteorolog CNN-a Tom Sejter (Sater) rekao je kako se oluja smirila, a meteorolozi čekaju kojim putem će proći.

Oluja i dalje nosi vjetrove od oko 140 kilometara na sat, a Sejter je rekao kako je ona zapravo nepredvidiva.
Očekuje se da oluja izgubi na snazi prije svog udara u južnom Japanu za četiri dana, ukoliko nastavi svoju dosadašnju putanju.

Čak iako izgubi na snazi, dostići će 4. kategoriju oluje, a kišovito vrijeme pred tajfun moglo bi prouzrokovati poplave i klizišta.

Trami dolazi "za petama" supertajfuna Mangkut koji je pogodio Filipine prije dvije sedmice, a kiše praćene ovim tajfunom uzrokovale su velika klizišta, u kojima je smrtno stradalo više desetina osoba.

Image