Talgo uskoro ulazi u Bihać

Već mjesec i po radnici sarajevskog preduzeća „Step“ intenzivno rade na doelektrifikaciji 47 kilometara duge dionice Unske pruge od Bihaća do graničnog kilometra sa „Željeznicama Republike Srpske“ (ŽRS) u Blatnoj. Nakon željezničkih stanica Bihać, Cazin - Srbljani, Grmuša i Bosanska Krupa, kontaktnu mrežu postavljali su na otvorenoj pruzi prema Bosanskoj Otoci.  

Doelektrifikaciju Unske pruge u „Željeznicama Federacije BiH“ (ŽFBiH) smatraju do sada najvećim infrastrukturnim projektom u Unsko-sanskom kantonu.

Samir Agalić, direktor bihaćkog područja infrastrukture ŽFBH i rukovodilac tima za nadzor na projektu sanacije kontaktne mreže Bihać – Blatna, ističe da je do sada urađeno mnogo posla. Već je okončana montaža gipkih portala u pojedinim stanicama, u većini su postavljeni potporni izolatori neophodni za montažu obilaznog voda. Montirani su obilazni i kompletni vozni vod u stanicama Grmuša i Bosanska Krupa, a na dionici Unske pruge od Grmuše do Bosanske Krupe, dugoj četiri i po kilometra, montiran je novi nedostajući kontaktni provodnik oštećene kontaktne mreže...

Uz projekt sanacije kontaktne mreže radnici bihaćkog Područja infrastrukture ŽFBH vlastitim sredstvima uređuju stanična područja za prihvat budućih putnika, kojih će, vjeruju, biti mnogo. Umjesto u ratu porušenih staničnih zgrada, u Bosanskoj Krupi i Otoci bit će postavljena po dva moderna kontejnera, u kojima će raditi prometni ured i putnička blagajna te biti čekaonica za putnike.

Planirano je da radovi budu završeni do 1. jula, kada bi trebala biti uspostavljena stalna putnička linija BH Talgo-voza Sarajevo - Bihać.