Tarčin: Obilježena 24. godišnjica stradanja civila

Home

Tarčin: Obilježena 24. godišnjica stradanja civila


U prisustvu rodbine, prijatelja, predstavnika Kantona Sarajevo i općine Hadžići  jučer je u Tarčinu, kraj Osnovne škole „Hilmi ef.Šarić“, obilježena godišnjica stradanja sedam nevinih civila.

Od agresorske granate, koja je ispaljena na današnji  dan prije 24 godinu ubijeni su: Adnan Aleta, Almasa Aleta, Omer Horman, Sanela Horman, Mustafa Nevesinjac, Mujo Svraka i Tanja Šiniković. Tom prilikom  šest civila su teško ranjena.

- Meni su poginuli supruga Almasa i sin Adnan. I ja sam tom prilikom ranjen. Bilo je strašno. Masakr. Tijela nastradalih letjela su na sve strane. Riječima se to ne može opisati, kaže Ifet Aleta.

Skupu se obratio ministr  pravde i uprave KS Mario Nenadić, koji je naglasio da ove monstruozne zločine, u kojima su stradali  nevini  ljudi, nikada ne smijemo zaboraviti.
Ne smijemo zaboraviti

- Nije bio prvi put da su građani Sarajeva, nastojeći da prežive, ubijani na najbrutalniji način. Ovo smo već vidjeli u redu za vodu kod Pivare, u Ferhadiji u redu za hljeb, tokom dženaze u Budakovićima i Buljakovom  potoku, tokom sankanja djece i u školskim klupama na Alipašinom polju, tokom dječije igre na Bistriku, pijaci Markale…, naglasio je ministar Nenadić.

Nad civilima Hadžića, poput ovog u Tarčinu, počinjeni su veliki zločini. Ljude su odvodili iz svojih kuća i ubijali, a da za to, na žalost, još uvijek niko nije odgovarao.

Samo u jednom danu u kasarni  „Slaviša Vajner Čiča  u Lukavici, pred očima oko 300 logoraša,  izdvojeni su i do smrti pretučena 46 zatočenika.

Sa području ove općine pod rubrikom „nestalih“ i danas se vodi čak 88 Hadžićana.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Objavio: Pon, 17/07/2017 - 14:06

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top