Tenzije između Rusije i SAD: Od Sirije do sankcija i cyber napada

Tenzije na relaciji Moskva-Washington sve su jače, a polje zahvaćenih odnosa je sve šire i američki listovi, između ostalog, tvrde da su posljedice sankcija protiv Rusije već dobro vidljive.

Iako neki od njih dovode u pitanju spremnost američkog predsednika na čvrst odnos prema Moskvi. Tako se Washington Post, uz podsjećanje na prethodne događaje u odnosima SAD - Rusija, bavi tvrdnjom američkog predsjednika Donalda Trumpa da je bio oštriji prema Rusiji nego ijedan drugi predsjednik za koju smatra da ne stoji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Po pitanju Sirije, Trump je učinio sve da izbjegne konfrontaciju sa Rusijom do te tačke da je učinio naš odgovor na upotrebu hemijskog oružja skoro besmislenim," smatra ovaj dnevnik.

List dodaje i da je "prema višestrukim izvorima, Trump izabrao najbezazleniju od tri opcije koje su mu predstavljene".

Što se tiče protjerivanja diplomata i sankcija, to je čini se realizovano uprkos protivljenju Trumpa, piše washingtonski dnevnik.

Post tvrdi i da izvori bliski Trumpu kažu da su nedavne mjere proizvod trenutne kampanje vršenja pritiska koja tjera predsjednika da zauzme skeptičniji pogled na ruskog lidera...

Drugi pominju Trumpovu nelagodnost s vlastitom politikom i opisuju to primjerom da kada je njegova administracija pojačala pritisak na krug blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, Trump je nastavio sa pohvalama na račun ruskog lidera čestitajući mu na njegovoj izbornoj pobjedi i pozivajući ga da posjeti Belu kuću, što je iznerviralo njegov tim za nacionalnu bezbjednost.

 

Ruska parada laži

Washington Post, također, s druge strane, navodi i da se ruske težnje u okviru globalnih odnosa shvataju ozbiljno, ali da je predsjednik Putin pokazao prezir prema pravilima koja su ustanovljena nakon Drugog svjetskog rata. Urednici Posta se pitaju i šta Rusija želi umjesto toga?

"U dva posljednja incidenta koji su se odnosili na upotrebu zabranjenih hemikalija, odgovor Rusije bio je parada laži, bizarna objašnjenja i odvraćanje od pronalaženja istine," smatraju oni.

Dnevnik podseća i da je Rusija potpisala Konvenciju o hemijskom oružju, sporazum kojim se zabranjuje "razvoj, proizvodnja, nabavka, skladištenje, zadržavanje, prenos ili korištenje hemijskog oružja".

To su pravila za koja se Rusija složila da će ih se pridržavati, navodi Post i ocenjuje da sva ova dešavanja govore puno o novom svjetskom poremećaju koji Rusija kreira.