Teroristima nije išlo po planu: Propao im eksploziv, pa upotrijebili kombi

Home

Teroristima nije išlo po planu: Propao im eksploziv, pa upotrijebili kombi

Joaquim Forn, ministar unutrašnjih poslova Katalonije izjavio je da teroristički napadi koji su izvršeni u Barceloni i Cambrisu nisu išli prema planovima terorističke ćelije, prenosi CNN.

On je reako da policija vjeruje da su napadi povezani, ali i da su povezani s ranijim incidentom koji se desio u srijedu, a o kojem javnost nije znala ništa. Jedna osoba je, naime poginula u kući u Alcanaru, južno od Barcelone.

Katalonski šef policije Jose Lluis Trapero je rekao da je u toj kući pronađen eksploziv, te da vjeruju da je trebao biti upotrijebljen u napadima u Barceloni i Cambrilsu, a možda i na nekim drugim mjestima.

Međutim, nakon što je došlo do eksplozije u kući, teroristi nisu više bili u mogućnosti da iskoriste materijal koji su pripremali. Zbog toga su, po svemu sudeći, odlučili napad izvršiti na ovaka način – udarajući kombijem pješake na najprometnijoj ulici u Španiji.

"Oni su planirali sofisticiranije napade eksplozivom, ali im to nije uspjelo", rekao je šef policije, prenosi CNN.

Policija još nije utvrdila da li je neki od pet ubijenih napadača, koji su na sebi imali samoubilačke prsluke bez eksploziva, bio i vozač kombija u Barceloni. Nejasno je još uvijek koliko je osoba bilo uključeno u planirane napade.

 

(Izvor: Radiosarajevo)

Tagovi
Topic
Objavito: Pet, 08/18/2017 - 16:29

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top